Folkhälsomyndighetens mål: 100 000 tester i veckan

Publicerad 2020-04-06

Sveriges kapacitet att göra coronatester kan mer än fördubblas.

Inom några veckor kan det utföras upp till 100 000 tester i veckan, uppgav Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell i SVT:s ”Agenda”.

– Det är viktigt att man har en överkapacitet i systemet om fler blir sjuka. Vi måste vara beredda på att det kan bli värre, sa hon.

Regeringen gav i onsdags ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ”skyndsamt ta fram en nationell strategi” för att öka kapaciteten att göra coronatester.

På söndagskvällen sa Karin Tegmark Wisell i SVT att myndigheten hoppas på en ”rejäl ökning”:

– Inom några veckor kanske så mycket som upp till 100 000 tester i veckan. I dag har vi en kapacitet i laboratorierna på 40 000 i veckan.

Just nu tas dock bara 12 000–13 000 prover i veckan, uppgav Karin Tegmark Wisell.

– Men det är också viktigt att man har en överkapacitet i systemet om det blir fler sjuka. För det är viktigt att tillägga: Den primära målgruppen för testning är de som är sjuka.

Tester utanför smittskyddskliniken vid Huddinge sjukhus i Stockholm.

”Vi bör se en effekt”

Avdelningschefen pressades om varför viruset kunnat ta sig in på äldreboenden. Hon poängterade då att de dödsfall som registreras nu handlar om personer som blev smittade för flera veckor sedan.

– Nu har det ju gått några veckor sedan vi gick ut väldigt tydligt och Anders Tegnell tryckte på att skydda de äldre. Vi bör se en effekt av det.

Tegmark Wisell erkände att det är ett misslyckande att viruset drabbat de äldre. Hon upprepade flera gånger att symtomen kan vara vaga och att inte minst personal på äldreboenden måste vara lyhörda för kroppens signaler.

– Det handlar inte bara om att ha feber utan det handlar om otroligt milda symtom. Det är verkligen utmaningen att beakta: Är jag sjuk på något sätt? Har jag en liten förkylning? Känner jag mig illamående? Har jag en känsla av att inte må bra? Det handlar om alla typer av symtom: Var hemma!

Testprovtagning för coronavirus.

”Begränsad spridning från symtomfria”

Flera internationella undersökningar har berört hur stor del av de coronasmittade som inte har symtom. Amerikanska smittskyddsmyndigheten angav nyligen andelen symtomfria till 25 procent, men också högre siffror förekommer. En studie i en by i Italien visade att andelen var mer än hälften och i helgen publicerade British Medical Journal uppgifter från Kina om att 78 procent av de nyupptäcka fallen efter 1 april var asymtomatiska.

Karin Tegmark Wisell står dock fast vid att smittspridningen från personer utan symtom är ”väldigt begränsad”.

– Det känns inte viktigt att gå in på exakt i detalj hur många som är asymtomatiska eller inte. Det viktiga här är ju åtgärderna: Att man ser till att hålla den sociala distanseringen och har riktigt goda hygienrutiner, också i äldrevården. Man måste tvätta händerna, man måste se till att inte ta sig i ögon, mun och näsa och föra ut smittan därifrån.

Beskedet: ”Det kan bli värre”

Hittills har 401 personer dött i corona i Sverige. Statsminister Stefan Löfven sa i fredags att tusentals personer kommer att dö. I ”Agenda” fick Karin Tegmark Wisell frågan om det är en rimlig uppskattning.

– Vi har gjort modeller och då har vi tittat på hur det har sett ut i Italien men också i Kina. Då har vi inte nått upp till toppen på vad vi ser kan vara ett scenario så vi måste vara beredda på att det kan bli värre, sa hon.

Tegmark Wisell ville inte svara på hur många tusen som kan dö.

– Men åtminstone så tror vi att det kan fortsätta uppåt några veckor till innan det planar ut. Vi hoppas ju innerligt att alla de motåtgärder som nu görs ska börja ge effekt.

Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.

PODD Corona - oron för en andra våg ökar

I delar av Asien stålsätter man sig nu för en andra virusvåg, men - vad är det som förklarar att de här länderna nu drabbas igen - och vad kan vi lära av det? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst är Jan Albert.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen