Amerikan dog av självmedicinering – efter att ha sett Trump på tv

Uppdaterad 2020-03-25 | Publicerad 2020-03-24

Det amerikanska paret såg Trump på tv – och bestämde sig för att självmedicinera.

Det slutade med att mannen dog.

Här är sex corona-nyheter från världen i dag.

1. AMERIKAN FÖRSÖKTE SJÄLVMEDICINERA – DOG

En man i Arizona är död och hans fru vårdas på sjukhus efter att ha försökt självmedicinera mot corona med klorokinfosfat.

Enligt CNN förefaller de ha tagit ett rengöringsmedel som används till akvarium.

– Jag såg medlet där på hyllan och sa: är det inte det där de talar om på tv? säger mannens hustru till NBC News.

Paret hade dessförinnan sett Donald Trump på tv. Den amerikanske presidenten har förutspått att klorokin kan komma att bli en medicin mot covid-19.

2. INDIEN I ENORM ”LOCKDOWN”

Indiens premiärminister Narendra Modi uppgav på tisdagen att hela landet – med 1,3 miljarder invånare – ska stänga ner i tre veckor med start i natt.

Med ett enda beslut sätts därmed en femtedel av jordens befolkning i ”lockdown”. Jättelandet har hittills haft 519 bekräftade fall av covid-19.

SCHKEUDITZ, TYSKLAND Italienska corona patienter anländer med flyg efter evakuering till Schkeuditz tidigt på tisdagen.

3. TYSKLAND TAR EMOT SJUKA ITALIENARE

Sjukhus i den tyska delstaten Sachsen har tagit emot sex italienska patienter sjuka i covid-19 som inte kunnat få vård i hemlandet.

Delstatsledaren Michael Kretschmer säger till AFP att beslutet att hjälpa både handlar om att visa solidaritet och att att ge tyska läkare en chans att lära sig mer om sjukdomen.

DUEBENDORF, SCHWEIZ Större delen av flygbolaget Swiss flotta står parkerad och stilla, här vid flygplatsen i Duebendorf på måndagen.

4. STRANDADE FLYGPLAN I SCHWEIZ

Coronapandemin har kastat världens flygindustri in i en jättelik kris. Flera blödande bolag väntas slås ut innan krisen är över

Thai Airways valde på tisdagen att ställa in samtliga flygningar till Sverige och Danmark. Samtidigt meddelade Ryanair att bolaget inte räknar med att genomföra några flygningar alls under april eller maj.

Halva flygbolaget Swiss flotta stod på måndagen parkerad på marken.

LONDON, STORBRITANNIEN Shoppinggatan Oxford Street ligger öde.

5. STORBRITANNIEN – DOTTER TILL CORONADÖD VÄDJAR

På tisdagen hade 336 britter dött av coronaviruset. En av dem är Michael Gerard, 73, som avled på söndagen. Dottern Sushila Moles talade i en känslosam BBC-intervju i dag om vikten av att britterna nu håller sig inne:

– Det här är en pandemi och vi måste tänka på de sköra och bara stanna inne och praktisera socialt avståndstagande så gott vi kan.

WUHAN, KINA Efter två månader i total karantän gör staden Wuhan de sista förberedelserna för att öppna upp igen. Här desinfekteras en perrong på stadens centralstation.

6. KINA HÄVER KARANTÄN I CORONAPROVINS

Hubeiprovinsen, där staden Wuhan ligger, är den värst drabbade i Kina. Huvudstaden Wuhan, pandemins epicentrum, har varit i karantän sedan 23 januari.

Men från och med natten mot onsdagen får människor åter resa in i och ut ur provinsen, meddelade kinesiska myndigheter på tisdagen.

Restriktionerna för staden Wuhan består i ytterligare ett par veckor.


PODD Corona - därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen