Nyland isolerat från övriga Finland

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-03-28

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.

Nyland – där Helsingfors ingår – har isolerats från övriga landskapen i Finland, i en åtgärd som saknar motstycke i fredstid.

Poliser och värnpliktiga soldater bevakar vägar och tåg, för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset.

Sent på fredagskvällen gav riksdagen vid ett extrainkallat möte grönt ljus för åtgärderna, till följd av coronapandemin, uppger Svenska Yle.

Antalet bekräftade insjuknade i Finland har passerat tusen, varav de flesta fallen är i huvudstadsområdet.

För att passera gränsen till och från Nyland krävs numera en speciell anledning, till exempel att ta sig till sitt arbete eller för att besöka anhöriga som behöver vård.

Hundratals poliser är utkommenderade för att sätta upp omkring 30 kontrollplatser vid större vägar. Kontroller görs även på järnvägsstationer, och poliser har även klivit ombord på tåg för att utföra kontroller, uppger nyhetsbyrån STT.

Soldater och poliser kontrollerar vägar och tåg för att se att ingen obehörig passerar gränsen. Omkring 30 vägspärrar har satts upp

Finlands försvarsmakt uppger att man stödjer polisen med 40 anställda och 750 värnpliktiga för att hjälpa till med avspärrningar.

– Jag kan inte säga att de var vid varje vägspärr omedelbart efter midnatt, men i princip har de varit inblandade från starten, säger Patrik Karlsson vid Helsingforspolisen till STT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

ANNONS