EU-kandidaten som vill förbjuda abort helt

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

WARSZAWA. Hon skrev ett lagförslag om att helt förbjuda abort i Polen. Det föll efter stora folkliga protester.

Nu försöker Kaja Godek i stället bli vald till EU-parlamentet med samma budskap.

– Ingen abort under några som helst omständigheter.

Vi träffar henne på en demonstration mot homosexuellas rättigheter framför borgmästarens kontor i Warszawa. Hon är en av många talare som motsätter sig att sexuella minoriteter ska ha samma rättigheter som heterosexuella.

Hennes hår är kort, korpsvart och rakt. Ögonen vaksamma och blicken intensiv bakom de diskreta glasögonen. Hon utstrålar skinn på näsan.

När jag undrar om inte Polen är i otakt med övriga Europa svarar hon vasst.

– Jag är inte intresserad av vad Europa tycker. Jag är bara intresserad av vad Polen och polacker tycker. EU ska inte diktera att vi måste införa vissa lagar bara för att en högljudd minoritet tycker det.

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Kaja Godek, kandidat till EU-parlamentet.

Innan hon blev EU-kandidat för det högerpopulistiska partiet Confederation Korwin Braun Liroy lyssnade hon på regeringens uppmaning till medborgarinitiativ och skrev ett förslag till ny abortlag som helt skulle ha avskaffat aborträtten. Polen har redan en väldigt restriktiv lag men hon ville ta bort möjligheten till abort i de fall kvinnas liv hotades.

– Rätten till liv är den viktigaste mänskliga rättigheten, säger hon på mycket god engelska. Om någon pratar om mänskliga rättigheter och ifrågasätter den rätten så har personen inte förstått innebörden av mänskliga rättigheter. Vi har nått en punkt där vi fått en väldigt förvriden bild av vad mänskliga rättigheter är. Vi säger att mänskliga rättigheter betyder att vi har rätt att döda en annan människa.

Kaja Godek spänner ögonen i mig lite extra.

– Då kan vi lika gärna döda femåringar. Varför gör vi inte det? Därför att de är människor. Men det är samma sak med fostret som några månader gammalt ligger i livmodern och väntar på att födas.

Aborter är inte den enda frågan där Kaja Godek faller in i den numera gängse mallen av högerpopulister i det forna Östeuropa. Hon motsätter sig att Polen ska ta emot invandrare som en del i ett system där EU:s länder delar på den börda som invandringen innebär åtminstone initialt.

– Ska Polen ta emot invandare så är det vårt beslut. Det kan inte vara så EU lämpar av flyktingar vid vår dörr för att ingen annan vill ta dem.

Men, försöker jag, är inte själva vitsen med EU att man solidariskt löser gemensamma problem som dyker upp?

Svaret kommer snabbt och skoningslöst.

– Solidaritet betyder att de små länderna ska serva de större. Polen ska serva Tyskland, Frankrike och Sverige som tagit emot för många flyktingar och nu inte klarar av det. Varför ska Polen vara med och lösa deras problem? Vi har inte skapat det.

Foto: STEFAN JERREVÅNG

Det blåser kallt. Kaja Godek rättar till den grå sjalen så att den ska skydda bättre.

Hon är väl medveten om att det inom EU just nu finns långt framskridna planer på att straffa de länder som inte vill delta i en solidarisk omfördelning av flyktingar. En möjlighet som diskuteras är att strypa de ekonomiska bidragen.

– Jag anser det vara en form av finansiell terrorism, säger Godek och blicken talar tydligt om att hon inte skämtar. Pengarna från EU kommer inte från en bankomat. Det är pengar som vi själva betalat in till EU som medlemsavgift.

Hon undviker att nämna att Polen är ett av de länder som är nettobidragstagare i EU. Landet får tillbaka tre gånger mer än de betalar in.

Vilket inte hindrar henne från att hota med att Polen kan lämna EU ifall Bryssel blir alltför elaka och krävande.

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Stefan Jerrevång på plats i Polen.
Publicerad:

LÄS VIDARE