Då kommer regnet: ”Torkan är väldigt påtaglig just nu”

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Kruttorrt i markerna och flera skogsbränder som rasar i landet.

April har varit en regnfattig månad i nästan hela Sverige – och först till helgen kan hoppet om regn slå in på en del håll.

– Götaland ser ut att kunna få en hel del regn, på sina håll kraftigt, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Risken för bränder i skog och mark är stor i nästan hela landet, undantagen är Norrbottens län och Västerbottens inland.

Flera skogsbränder har rasat i Sverige senaste veckan. I Gislaved kämpade räddningstjänsten fortsatt under onsdagen med att begränsa en stor skogsbrand på runt 50 hektar som började i måndags. Mellan Hästveda och Osby i Hässleholms kommun brinner sedan i tisdags ett flera hundra hektar stort område och 23 hushåll har evakuerats.

Någon större hjälp av vädret verkar brandbekämparna dessvärre inte få. Uppehållsvädret ska hålla i sig de närmaste dagarna och chanserna till regn är små.

– Det kan komma någon lättare skur under torsdagen längst västkusten men det handlar inte om några större mängder, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

1 av 8 | Foto: SMHI
Gräsbrandsrisken i Sverige under onsdagen.

Chans till regn – men med åska

Temperaturen kommer att ligga på mellan 15 och 20 grader med några färre grader i norr och längs fjällkedjan. Götaland får 23–24 grader under fredagen.

– Det blir en del slöjmoln men mestadels är det sol i Götaland. Övriga landet kan få en del stackmoln, säger Foreca-meteorologen.

Först under fredag kväll finns chans till regn för åtminstone Västra Götaland, då med möjliga inslag av åska. Natten till lördag kommer ett frontsystem från brittiska öarna i sydväst som kan ge regn i södra och västra Götaland.

– Det kommer sakta att leta sig upp över övriga delar av Götaland och sedan upp över landet för att vända tillbaka under lördag kväll. Götaland ser ut att kunna få en hel del regn under helgen, på sina håll kraftigt, säger Mikael Sjöstrand.

”Ytterst få delar av Sverige som fått regn”

Men i övriga delar av landet kommer det att vara fortsatt torrt. Utsikterna för lågtryck ser något bättre ut under nästa vecka. Då blir det mer lågtrycksbetonat väder med svalare luft men exakt var det kommer att regna är svårt att sia om redan nu.

Förra året kom den första värmeböljan maj, i år är vi bara i april när den slår till. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, konstaterar att brandrisksäsongen börjat ovanligt tidigt och att situationen är allvarlig.

– De närmaste dagarna ser det riktigt illa ut, sa Anneli Bergholm Söder, chef på MSB:s operativa avdelning, vid en presskonferens på onsdagen.

SMHI:s uppskattning om var det finns risk för gräsbrand sträcker sig från Skåne i söder ända upp till Västerbottens kustland.

– Torkan är väldigt påtaglig just nu, det är ytterst få delar av Sverige som fått regn i april – det är södra Norrland och norra Svealand. Det är svårt att generalisera men förra året kom det något mer regn i april, den torra perioden har kommit tidigare i år än förra året, säger Mikael Sjöstrand på Foreca.

Publicerad:

LÄS VIDARE