Branden i Notre-Dame

Det här vet vi om branden i Notre-Dame

Ännu oklart vad som orsakade branden i katedralen

Av: 

Andreas Ekström

NYHETER

Branden i Notre-Dame har uppmärksammats över hela världen.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden men man misstänker inget brott i nuläget.

Paris åklagarmyndighet tror att branden är en olyckshändelse men med förödande konsekvenser, skriver CNN.

Den ikoniska katedralen Notre-Dame lockar miljontals besökare varje år och har varit en symbol för Paris i flera hundra år, delar av byggnaden är över 800 år gamla.

Det var strax före klockan 19 som branden startade uppe på katedralens vind. Den spred sig snabbt och efter en stund kunde man se hur eldslågor slog ut ur Notre-Dames spira.

Orsaken okänd

Än så länge är det inte fastställt vad som orsakade branden. Enligt nyhetsbyrån AP rapporterar flera franska medier att branden, enligt en talesperson från brandförsvaret, sagt att den eventuellt kan härledas till renoveringsarbetet.

Åklagarmyndigheten i Paris sa tidigare under kvällen att man inte utreder något brott för tillfället, utan man tror att branden är en olyckshändelse.

Branden spred sig snabbt, bland annat via byggställningen runt katedralen. Och det fanns en risk att de två klocktornen skulle kollapsa, sedan den stora spiran i mitten av katedralen rasat, inför ögonen på de tusentals Parisbor som hunnit samlas på gatorna. Men vid 23.30-tiden sa de franska brandmännen att man hade lyckats rädda klocktornen och katedralens grund.

Tidningen Le Monde skriver att polisen har börjat förhöra de byggnadsarbetare som har arbetat med renoveringen av katedralen.

Branden är under kontroll

Vid 02-tiden natten till tisdag rapporterade Le Monde att branden var under kontroll men inte släckt. Brandmännen har hyllats på Twitter för sitt arbete. Och president Macron har uttryckt tacksamhet över brandmännens insats och det släckningsarbete som fortfarande pågår.

– Tack vare deras mod har vi klarat oss från det värsta, sa han tidigare under måndagskvällen.

Säckningsarbetet fortsätter under tisdagsmorgonen.

President Emmanuel Macron har lovat att återuppbygga katedralen. För att finansiera återuppbyggandet har flera insamlingar startats och den franska miljardären, François-Henri Pinault , har lovat att bidra med 100 miljoner euro till återuppbyggande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Första bilderna inifrån Notre-Dame

ÄMNEN I ARTIKELN

Branden i Notre-Dame

Paris

Notre-Dame

Bränder

Emmanuel Macron

Frankrike