Svenske hotellchefen: Får större ekonomiska konsekvenser än tsunamin

Publicerad 2020-03-01

Färre turister och flera avbokningar i kölvattnet av utbrottet av coronaviruset riskerar att slå hårt mot turistnäringen.

I Thailand, som hittills drabbats relativt lindrigt med knappt 40 bekräftade virusfall, börjar oron sprida sig.

– Om det här fortsätter i två-tre månader kan det få större ekonomiska konsekvenser än tsunamin, säger svensken Johan Wallen, hotellchef på Phuket.

Johan Wallen, från Falkenberg, har jobbat i Thailand sedan 2003. I dag är han hotellchef för lyxiga Aleenta och Akyra på Phuket.

– Vi har normalt runt tio procent kinesiska turister, nu har vi inga sedan de kinesiska myndigheterna stoppade resandet, säger Johan Wallen, 44.

Men det är inte bristen på kinesiska turister som är hans största problem.

”Vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta”, säger Johan Wallen, chef på lyxhotellen Aleenta och Akyra på thailändska Phuket.

– Det är mycket allvarligt för oss att andra nationaliteter inte vågar komma hit av rädsla för viruset, vi har redan flera avbokningar, säger Johan Wallen. Så vitt jag vet har vi inga fall av viruset här på Phuket, men den kollektiva rädslan gör att många gäster drar sig för att resa hit.

”Människor är rädda”

Antalet gäster på Wallens två hotell, med sammanlagt 135 rum och strandvillor, har hittills i år redan sjunkit med tio procent jämfört med 2019. Till viss del på grund av avbeställningarna, men framför allt är det bristen på nya bokningar som bekymrar Johan Wallen:

– Människor är rädda för att resa. Våra hotell är små, och vi har inga grupper från Kina. Längre söderut här på Phuket är många värre drabbade än vi är. Där finns stora hotell som normalt har 40 procent kinesiska gäster, nu har de inga.

En av tre turister i Thailand kommer från Kina. 2019 kom 11 miljoner kineser hit, varav 3 miljoner till Phuket, vars turistnäring nu ansökt hos regeringen om krislån för att ta sig igenom den närmaste tiden. Enligt Bangkok Post räknar Thailands statliga turistmyndighet med att virusutbrottet kommer att minska antalet utländska besökare med minst 12 procent.

Oron för de långsiktiga ekonomiska konsekvenserna är stora på många håll. På sikt riskerar såväl hotell som flygbolag att behöva minska antalet anställda. Blir det här långvarigt, och följderna av viruset håller i sig längre än sex månader, kan notan enligt en rapport från Tourism council of Thailand sluta på så mycket som 75 miljarder kronor.

”Större konsekvenser än tsunamin”

På Johan Wallens hotell bor mest gäster från Tyskland och Storbritannien, och ungefär fem procent från Skandinavien. Norska och svenska turister kommer fortfarande, även när andra nu avbeställer.

– Det bor 69 miljoner människor i Thailand, just nu har 37 personer bekräftats vara coronasmittade, säger Wallen, som ändå drillat sin personal i hygien.

– Vi har lugnat ner dem, förklarat att det inte finns någon anledning till panik. Risken att bli smittad är mycket liten, bara det att vi inte hälsar i hand hjälper. Och vi sprider budskapen om att tvätta händerna, inte ta sig i ansiktet.

Enligt Bangkok Post räknar Thailands statliga turistmyndighet med att virusutbrottet kommer att minska antalet utländska besökare med minst 12 procent.

Men visst finns rädslan, inte så mycket för själva viruset, som hur det blir om det fortsätter sprida sig över världen.

– Jag är rädd att coronaviruset, om det fortsätter i två-tre månader, kommer att få större ekonomiska konsekvenser än tsunamin 2004, säger Johan Wallen.

– Tsunamin var tragisk och oerhört smärtsam för många thailändare och utlänningar. På några minuter blev hela områden utplånade. Men konsekvenserna var lokala. Viruset drabbar redan turistnäringen i hela Thailand. Skulle det spridas i hela landet kan följderna bli mycket större.

– Efter tsunamin fortsatte turisterna att resa till populära orter som Bangkok och Chiang Mai, och öar som Koh Samui. Det gav arbetsmöjligheter för de som överlevde – som jag, säger Wallen, som kom till Phuket 2003 för att jobba som dykinstruktör, men efter katastrofen 2004 flyttade till ön Koh Samui och hamnade i hotellbranschen.

”Är nu vi ska tjäna pengar”

Han vill inte säga exakt hur mycket hans hotell förlorat hittills. Men det handlar om flera hundra tusen kronor i förlorad omsättning under de första veckorna i februari.

Två bröllopssällskap från Europa och ett från Sydostasien har redan avbokat, med 40–50 personer i varje grupp. I mars är fem bröllop bokade.

– Det är högsäsong här, det är nu vi ska tjäna pengar. Vänder det nu är det inga problem. Men om viruset sprider sig till fler länder...

– Den stora frågan är hur länge vi måste leva med den här situationen. Som de flesta andra hotell har vi dragit igång ett sparprogram – vi ser över kostnader och inköp, vi använder mindre vatten, mindre el.

Mycket just nu, säger Johan Wallen, handlar om psykologi. Sociala och vanliga medier påverkar, och ibland skapas intryck av att det är farligt överallt.

– Våra hotell ligger ju utanför det stora turistområdet, så när gästerna kommit hit känner de sig trygga, säger han. Och menar att det nu är läge att hitta bra deal på både rum och resor.

Flygbolaget Thai Airways gör sitt för att försöka stoppa turisttappet. 10 000 flygbiljetter ska reas ut med 20 procents rabatt till internationella resenärer, och inkludera en gratis tur-och-returresa på en inrikesrutt. Däremot har Thai, i likhet med andra bolag, beslutat att inte heller under mars flyga till ett antal destinationer i Kina, Hongkong, Taiwan, Japan, Sydkorea, Singapore, Filippinerna och Förenade arabemiraten.

 
Översättning och bearbetning: Susanne Wixe

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS