Kritikstorm efter inrikesministerns inlägg: ”Maktmissbruk”

Mikael Damberg sågas – hyllade polisens beslag

Publicerad 2019-11-26

En jacka beslagtogs från en person misstänkt för narkotikabrott.

När inrikesminister Mikael Damberg hyllade insatsen på sitt Instagramkonto lät reaktionerna inte vänta på sig.

”Det är bara provocerande”, skriver advokaten Viktor Banke.

Mikael Damberg gav sig på fredagskvällen ut med poliserna på Norrmalm. De stötte då på en person misstänkt för narkotikabrott och beslagtog dennes jacka. Enligt inrikesministern själv för att personen inte kunde redogöra för inköpet.

”Vid ett tillfälle på Sergels Torg stötte poliserna Annika och Christoffer på en person misstänkt för narkotikabrott som visade sig bära en väldigt dyr jacka som hen inte kunde bevisa inköpet på och som var värd långt mer än personens inkomster. Jackan togs i beslag!” skrev Mikael Damberg.

Stängde av kommentarerna

I kommentarsfältet till inlägget, som nu tagits bort av Mikael Damberg, fanns hundratals upprörda kommentarer. Många undrade om man nu alltid ska behöva ha ett kvitto för att kunna bevisa sina inköp. Andra var tveksamma till den lagliga grunden för beslaget och tycker att polisen utövat maktmissbruk. 

Mikael Damberg har nu stängt av kommentarsfunktionen på alla sina Instagram-inlägg. 

En person som reagerade på inlägget är försvarsadvokaten Viktor Banke. Han skriver på Instagram:

“Tanken på att polisen går runt och tar jackor från folk som inte kan visa kvitto är motbjudande, att inrikesministern skryter om det på Instagram är häpnadsväckande. Att man sedan står och poserar nöjt med beslaget som tagits från enskild på lösa grunder är bara provocerande”.

”Fanns misstanke om brott”

I ett nytt inlägg på Instagram på tisdagsmorgonen bemötte Mikael Damberg kritiken:

”För beslaget av jackan fanns misstanke om brott. Personen lämnades inte ute i kylan. Beslutet togs av polisen och åklagare får besluta om det räcker för att väcka åtal. Vi förstår att instagraminlägget var otydligt och väckte frågor. På grund av detta och inte minst det hat och hot som framförts mot polisen har inlägget nu tagits ned”.

Aftonbladet har sökt inrikesministern för en kommentar.

– I dagsläget kommer vi inte att kommentera detta mer i detalj, säger Natalie Sial, pressekreterare hos Damberg.