Anders Tegnell: Svårt att förstå omfattningen

Statsepidemiologen om dödsfallen i covid-19

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Siffrorna över sjuka och döda i covid-19 globalt och i Sverige fortsätter att växa snabbt.

Statsepidemiolog Anders Tegnell målar en allvarsam bild.

I världen har över tre miljoner konstaterats smittade av coronaviruset och över 217 000 har dött till följd av det. I Sverige lades i dag 107 nya dödsfall till statistiken som nu visar 2 462 avlidna.

Vid onsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten tryckte Anders Tegnell på den historiska omfattningen av coronavirusets spridning.

Foto: BJÖRN LINDAHL

– Världsläget fortsätter utvecklas som tidigare, vi har nu passerat 3 miljoner fall, av dem 217 000 avlidna. Det är väldigt stora tal. Så stora att det är lite svårt att förstå omfattningen av det här, det är viktigt. Det var länge sedan världen upplevde något liknande, säger han och tydliggjorde ännu en gång att kampen mot coronaviruset kommer fortsätta länge:

– Det är en situation vi måste leva med under lång tid, och ett virus vi måste hitta sätt att leva med ännu längre tid framöver.

”En siffra vi inte sett under lång tid”

I Sverige konstaterade Anders Tegnell nu att statistiken över antalet döda har en eftersläpning på cirka nio dagar.

– Det är betydligt sämre än i början, men de siffrorna är ganska stabila. Nu närmar vi oss 2 500 avlidna vilket är väldigt många, en siffra vi inte sett med någon annan sjukdom under en väldigt lång tid.

På presskonferensen pekade Anders Tegnell också på en ökad smittspridning i landet där regioner som Halland och Värmland visat en stor ökning i antal fall.

– Vi får se om det här är en ansamling över helgen eller om det är en ökad spridning. Det finns en anledning att skicka ett speciellt budskap till de ställen i landet där det ökar, där blir det extra viktigt att följa rekommendationerna, säger statsepidemiologen.

 

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE