Europarådet vill försonas med Ryssland

Av: TT

Publicerad:
Finlands utrikesminister Timo Soini, Rysslands dito Sergej Lavrov och Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland i Helsingfors.
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP/TT
Finlands utrikesminister Timo Soini, Rysslands dito Sergej Lavrov och Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland i Helsingfors.

Europarådet har enats om att låta Ryssland åter delta i dess arbete, efter en flera år lång dispyt som följde den ryska annekteringen av Krimhalvön.

Rådets ministerkommitté har vid ett möte i Helsingfors enats om en kompromiss, som innebär att Ryssland åter får lov att rösta i samarbetsorganisationens parlamentariska församling, Pace.

Med anledning av den illegala annekteringen av Krim 2014 drogs de ryska representanternas rösträtt i Europarådet in. Ryssland svarade med en bojkott och har de senaste två åren inte betalat sin del av rådets årliga budget.

"På jämlik grund"

Frankrike och Tyskland har drivit på för att få till en kompromiss, medan Ukraina har försökt blockera en sådan.

I ett officiellt yttrande slår ministerkommittén fast att "alla medlemsstater bör ha rätt att delta på jämlik grund i ministerkommittén och i den parlamentariska församlingen". Samtidigt understryker man att "en av de grundläggande skyldigheter" som medlemsstaterna har är att betala sin del av rådets budget.

I praktiken innebär det sannolikt att Ryssland får lov att delta när Europarådets nya generalsekreterare ska väljas i juni, vilket varit ett av landets främsta krav.

Ukraina kritiskt

Ukraina anser att Europarådet lägger sig platt för Ryssland.

– Vi vill att Ryssland ska stanna i Europarådet, men vi vill att Ryssland följer sina skyldigheter och åtaganden i alla beslut som fattats till följd av ryska angrepp mot Ukraina, säger Dmytro Kuleba, Ukrainas representant i Europarådet.

Ryssland, som varnat för "långtgående konsekvenser" i det fall man inte välkomnas tillbaka, anser att Europarådet behöver Ryssland.

– Vi har inte för avsikt att lämna Europarådet, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, som tillägger att Europarådet "bör inse" att man inte kommer kunna säkerställa europeisk säkerhet utan rysk inblandning.

Publicerad: