60-tal gripna på hbtq-bar i Kampala

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-11-13

Polis har slagit till mot en gayvänlig bar i Kampala och gripit över 60 personer. Bilden är tagen vid en pride-manifestation i staden Entebbe. Arkivbild.

Polis slog till mot en hbtq-vänlig bar i Ugandas huvudstad Kampala på tisdagen och grep 67 personer som nu anklagas för ett brott som ungefär motsvarar förargelseväckande beteende.

När polisen slog till mot baren, Ram Bar som ligger mitt i staden, greps allt som allt över 120 personer, men flera släpptes kort därpå.

Människorättsorganisationen Chapter Four Uganda säger till AFP att polisens avsikt var tydlig – att hota och skrämma hbtq-personer. Motivet är homofobiskt, säger hbtq-aktivisten Raymond Karuhanga till Reuters.

– De här människorna var på en klubb, inte ens ute på gatan. De hade roligt och lyssnade på musik. Då griper man nästan 130 och anklagar dem för förargelseväckande beteende … De vill bara tysta oss som grupp, säger han.

Polisen säger att tillslaget riktades mot illegala tobaksvaror.

Enligt ugandisk lag kan samkönat sex bestraffas med upp till livstids fängelse. Även om få handlingar med samtycke lagförts på senare år förekommer utbredda trakasserier av hbtq-personer i landet.

Följ ämnen i artikeln