Fyra av 10 skånska hyresvärdar mäter inte klimatpåverkande utsläpp

Publicerad 2019-09-30

Arkivbild

Utsläpp som påverkar klimatet ska minska dramatiskt. Att kunna mäta målen är steg ett.

Men bara 60 procent av de kommunala bostadsbolagen i Skåne har koll, enligt tidningen Hem & Hyra.

Utsläpp av koldioxid är en stor klimatbov. Men flera kommunala bostadsbolag i Skåne mäter inte sina utsläpp.
Förra året startade branschorganisationen därför ett gemensamt upprop: ”Allmännyttans klimatinitiativ”, till vilket många kommunala bostadsbolag har anslutit sig. Målen är bland annat en fossilfri allmännytta, lägre energianvändning och klimatsmart boende.

För att nå målen har projektet arbetat fram en gemensam beräkningsmetod för klimatpåverkande utsläpp och snart ska fastighetsägare kunna jämföra sig med varandra, lära av varandra och inspirera till minskade utsläpp.

Perstorps bostäder är ett av de skånska bolagen som idag inte beräknar sina koldioxidutsläpp.

– Jag skulle säga att vi har koll på utsläppen till viss del men vi är ett litet bolag och måste vända på varenda krona, säger vd Henry Roos.

Enligt honom är det mycket en resursfråga, Perstorps bostäder har sju anställda och personalen hinner helt enkelt inte ägna sig åt beräkningar, hävdar Henry Roos. Dessutom menar han att det finns många sätt att räkna och att det därför inte går att säga att man har helt koll.
– Det är en komplex fråga, en gigantisk fråga och jag måste titta på det som ger störst effekt och väljer därför att löpande mäta av våra energikostnader.

Bostadsbolag kan idag med olika beräkningsmetoder mäta utsläpp från transporter, värme- och elförbrukning. Men än så länge saknas beräkningsmetoder för nybyggnation, som innebär stora utsläpp, samt hyresgästers klimatpåverkan.

Enligt Hem & Hyras granskning saknar omkring 40 procent av bolagen i Skåne och Blekinge metoder för att mäta klimatpåverkande utsläpp.

LÄS VIDARE