Förhandlingar väntar efter ovisst Israelval

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu håller tal till sina anhängare.

Efter det jämna valresultatet i Israel, där varken Benjamin Netanyahu eller utmanaren Benny Gantz har kunnat utropa sig till segrare, öppnar båda premiärministerkandidaterna för samtal.

– Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz.

Följderna av det historiska nyvalet i Israel blir en nagelbitare, och en premiärminister kommer först kunna utses efter tuffa förhandlingar.

När nästan alla röster är räknade får premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud och Benny Gantz Blåvita alliansen lika många mandat i knesset – 32 platser var i det 120 stolar stora parlamentet – enligt källor i israeliska medier.

För att någon av dem ska kunna bilda en regeringskoalition utifrån det underlaget krävs att de blidkar flera småpartier i breda samarbeten.

Ställer in FN-resa

I ett tal till sina anhängare sade Benjamin Netanyahu under natten att han är beredd på många och långa samtal om den politiska framtiden i landet.

– Under de närmaste dagarna kommer vi att föra förhandlingar för att bilda en stark sionistisk regering och förhindra en farlig antisionistisk regering, sade en hes Netanyahu.

Politiska kommentatorer tolkade hans ord som ett öppnande för en bred samlingsregering, men de orden yttrade Netanyahu aldrig.

Källor i hans kansli uppger att premiärministern ställer in en planerad resa till öppnandet av FN:s generalförsamling i New York på grund av det politiska läget.

Hans kommentarer om antisionistiska krafter syftar på att Israels arabiska partier, som gick till val som en enad allians, gick framåt i valet. Enligt vallokalsundersökningarna blir de tredje största gruppering i knesset, med mellan 13 och 15 platser. De partierna sade före valet att de kan tänka sig att stödja Benny Gantz som premiärminister.

"Prata med alla"

Gantz uppmanade i ett tal på sin valvaka alla partier att medverka i en bred samlingsregering.

– Vi kommer att agera för bildandet av en bred samlande regering som speglar folket röst, sade Gantz till sina anhängare.

– Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla. Jag uppmanar mina rivaler att sluta upp bredvid mig, lämna debatterna därhän och agera tillsammans för ett bättre och mer rättvist samhälle för alla israeliska medborgare.

Den palestinske utrikesministern Riyad al-Maliki säger att även hans sida är beredd att prata, oavsett om det blir med Netanyahu eller med Gantz.

– Vem det än blir som kommer att kunna bilda regering är vi redo att sitta med honom eller henne för att återuppta förhandlingarna.

"Bara en möjlighet"

Nationalistiska och sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu, som leds av Netanyahus tidigare försvarsminister Avigdor Lieberman, gick framåt i valet, och kan med sina åtta eller nio platser få en vågmästarroll.

Sent på tisdagskvällen höll Lieberman ett kort anförande i Jerusalem, där han uppmanade parterna att bilda en samlingsregering.

– Vi har bara en möjlighet. En nationell, liberal, bred regering, som inbegriper Yisrael Beitenu, Likud och Blåvita alliansen, sade han.

Nyvalet är historiskt då Israel aldrig tidigare hållit två val under samma år. Inget enskilt parti har vunnit en majoritet av mandaten sedan Israels första val 1949.

Publicerad:

LÄS VIDARE