Släkting till familjen: ”De isolerade sig från oss”

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Föräldrarna till de fem barnen lyckades inte bara dupera myndigheter utan även anhöriga och bekanta.

En nära släkting berättar för Aftonbladet att hen kämpat i många år med att få kontakt med familjen – men misslyckats.

– Jag fick reda på detta i dag. Jag är väldigt ledsen, säger släktingen.

Fönstren är täckta med papper. Runt skånegården sträcker sig ett tre meter högt plank. Det är bitvis ersatt av ett lika högt galler som vinklats inåt i toppen. Tät vegetation innanför staketet gör det omöjligt att se in på gården. Eller att se ut.

Och det var när staketet kom upp som boende i omgivningen började undra vad som pågick hos den unga familjen.

– Jag har alltid undrat över det höga staketet. Det var det fler på bygden som gjorde. Jag kände en oro, säger en boende i området.

1 av 6 | Foto: KRISTER HANSSON
De fem barnen i Skåne – som är mellan 4 och 18 år – har hållits helt isolerade från omvärlden av sina föräldrar.

I dag ångrar grannen att denne inte slog larm – men samtidigt – det unga paret verkade ju så trevliga när de flyttade in och vem som helst får ju lov att sätta upp ett staket.

– De kom och presenterade sig när de var nyinflyttade. Jag tror det var år 2000. De var väldigt trevliga och hade ett barn på armen.

Gick inte i skolan

Det var 19 år sedan. Sedan dess har grannen inte sett familjen.

En annan boende hade varit kontakt med dem några gånger när det var tal om att bygga ut bredbandet i byn. Då ska de har varit tillmötesgående och bett att få mer information i brevlådan.

Ytterligare en boende i området ska ha hört barnröster, men inte sett till några barn.

– Sedan de byggde staketet är det rena fortet runt huset, säger denne.

Det pratades i byn om hur det egentligen stod till med barnen. Det var allmänt känt att de inte gick i skolan i kommunen, men ingen hade riktigt klart för sig varför. Eller så hade de fått höra föräldrarnas version – om att barnen var inskrivna på en distansutbildning vid en skola i USA.

Sydsvenskans granskning av fallet visar att föräldrarna tycks ha duperat skolpersonalen på ett raffinerat sätt genom att prata om sina framgångsrika affärer och framtidsplaner för barnen.

En bild långt från sanningen.

”Isolerat sig från alla”

Istället visar domen mot familjen i förvaltningsrätten att barnen förvägrats ett ”normalt” liv.

Två av dem visste inte hur man skulle gå på toaletten och hade ingen tidsuppfattning. De kunde inte duscha själva. Ett barn blev även matad trots att hen var stor nog att äta själv.

Ett äldre barn hade ingen kunskap om vad pengar var eller hur dessa användes. Och trots att familjens modersmål är svenska talades engelska med barnen och de har, enligt socialtjänsten, stora brister i sitt tal.

Enligt socialtjänsten hade alla barnen också ”svag balans och svag kraft i benen”, för att de inte rört sig tillräcklig.

Men det är inte bara myndighetspersoner som duperats av föräldrarna. När Aftonbladet tar kontakt med parets anhöriga visar det sig att de varit helt ovetande om vad som pågått.

– De har isolerat sig från alla. Hela familjen. Jag har försökt i alla år att få tag på dem. Så fick jag höra att de hade flyttat till USA, säger släktingen.

Släktingen trodde att familjen hade flyttat till USA, hade en framgångsrik verksamhet och tjänade mycket pengar.

Barnen hölls undan från släkten.

– Jag träffade det äldsta barnet och kanske fick en skymt av det nästkommande. Jag visste inte ens att de hade fem barn.

Kritiska till kommunen

Släktingen misstänkte aldrig att något inte stod rätt till, men försökte få kontakt i många år.

– Det har inte känts bra genom alla år. Det är så sorgligt. Jag hoppas verkligen att man gör en utredning om hur det kan bli så här.

Boende i byn är kritiska till hur Ystads kommun har hanterat ärendet.

– Man borde ha gjort ett kunskapstest på barnen. Då hade man sett att de inte gick i skolan, säger en boende och fortsätter:

– Jag vill att det ska gå bra för barnen. Jag hoppas att de går att rädda.

Denne säger att det fanns en anställd inom kommunen som slog larm både till skolledning och barn- och utbildningsförvaltningen redan för tio år sedan. Den anställde ska ha sagt till tre gånger utan att något hände.

– Jag tycker man borde återinföra tjänstemannaansvar. Då skulle det här aldrig ha inträffat, säger en man boende i byn.

”Ångrar att jag inte slog larm”

Göran Göransson (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, bor i närområdet och säger att han reagerade tidigt på att barnen inte gick i skolan. Då satt han i gymnasienämnd och som ersättare i samhällsbyggnadsnämnd.

– Jag ångrar att jag inte slog larm. Men jag hade fått mycket skit tidigare för mitt engagemang i olika frågor så jag kände att jag fick lugna mig när det gällde detta. Med facit i hand skulle jag ha larmat.

Göran Göransson tillträdde på sin post i höstas och skyller därför den här historien på tidigare ordförande Anja Edvardsson (S).

Du är ändå ordförande nu, hur ska du gå vidare med detta?

– Vi kommer göra en utredning för att se vad som gick fel. Vi har redan nu även stramat upp kring andra barn som är skolpliktiga. Det är självklart att vi måste lära av de här misstagen, säger Göran Göransson.

Anja Edvardsson (S), som var ordförande i barn- och utbildningsnämnden under den tidigare mandatperioden, säger att hon inte hade vetskap om att det fanns frågetecken till barnen skolgång.

– Det är ingenting jag har sett. Du får fråga Dennis Hjelmström eller Christer Olofsson om det, säger Anja Edvardsson.

Hon säger att förvaltningen har jobbat hårt med att täppa till de luckor som finns i arbetet sedan fallet uppdagades.

– Det här får aldrig hända igen. Inte någonstans i Sverige. Så det är klart att vi tittar på våra rutiner, säger Anja Edvardsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE