Domstolen stoppar byggplanerna i Blodstensskogen

Publicerad 2020-07-16

Mark- och miljödomstolen river upp Uppsala kommuns detaljplan för 110 lägenheter i Blodstensskogen.

Anledning? Kommunen har inte tänkt på hur bygget påverkar baggarna som lever i området.

– Domen var inte väntad, säger Elisabet Jonsson, avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala kommun.

Aktivister har protesterat under sommaren mot byggplanerna som domstolen nu stoppar.

Enligt Jonsson finns det ganska många cinnoberbaggar runt om i Uppsala. Bland annat i Hågadalen, Kronparken, ner mot Ulleråker och så i Blodstensskogen såklart. I Sverige har den lilla baggen som inte är större än 14 millimeter sitt starkaste fäste i just Uppsala län.

Men den är fortfarande fridlyst och kommunen borde ha kartlagt hur den skulle klara sig i det nya kvarteret Södra kalkstenen, enligt mark- och miljödomstolen. Eftersom det saknas en miljökonsekvensbeskrivning till bygget river nu domstolen deltaljplanen som plan- och byggnämnden antog 19 december 2018.

Fyra bostadshus med totalt 110 lägenheter var planerade i skogsområdet på 250 gånger 70 meter i Eriksberg.

Många har överklagat detaljplanen

Enligt Elisabet Jonsson, avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen, kom beslutet som en överraskning.

– Domen var inte väntad. Men vi vet att många har överklagat, så det är klart att det finns många synpunkter som ska vägas in, säger hon.

Till skillnad från domstolen ansåg inte kommunen att byggplanerna skulle ha någon betydande miljöpåverkan eftersom baggen även lever i området runt omkring det planerade kvarteret. En bedömning som kommunen delade med länsstyrelsen.

Kommunen har två alternativ

Enligt avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen har kommunen nu två alternativ att ta ställning till.

– Att överklaga domen är ett alternativ. Ett annat är att man kompletterar med den här miljökonsekvensbeskrivningen som domstolen ansåg saknades. Vi förstår inte domen som att man inte kan bygga där, utan att domstolen upphäver detaljplanen eftersom vi inte tagit fram en miljökonsekvensbeskrivning för cinnoberbaggen.

Kommunen har till 4 augusti på sig att överklaga domen.

Mark- och miljödomstolen avvisade överklagandena från Blodstenens hyresgästförening, Uppsala Pensionärers Samarbetsråd, Täljstenens plangrupp och 59 privatpersoner.

Följ ämnen i artikeln