Maxwell nekas borgen – rättegång om ett år

TT TT-Reuters-AFP

Publicerad 2020-07-14

Det brittiska societetslejonet Ghislaine Maxwell nekas borgen av en domstol i New York.

Det brittiska societetslejonet Ghislaine Maxwell nekas borgen av en domstol i New York. Det innebär att den tidigare vännen till den avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein blir fortsatt i fängsligt förvar till juli nästa år – då rättegången börjar.

Domarens besked kom sedan åklagarsidan argumenterat för att det förelåg en mycket stor risk att Maxwell skulle försöka fly landet om hon försattes på fri fot.

Den 58-åriga Maxwell, tidigare partner och bundsförvant med sexbrottslingen Jeffrey Epstein, anklagas för att ha lockat unga flickor till Epstein – så att han kunde utnyttja dem sexuellt. Hon anklagas också för att vid några tillfällen själv ha varit med och förgripit sig på Epsteins offer.

Deltog via videolänk

Totalt rör det sig om sex åtalspunkter. Fyra av dessa handlar om koppleri och trafficking av minderåriga mellan 1994 och 1997. Fallen som ska prövas i domstol rör specifikt tre kvinnor, varav en inte var mer än 14 år gammal när de misstänkta övergreppen ägde rum. De övriga två åtalspunkterna handlar om mened år 2016.

Ghislaine Maxwell deltog i tisdagens borgensförhandling via videolänk från det häkte i Brooklyn som hon hållits i sedan hon greps i sin bostad i New Hampshire i början av juli. Maxwell förnekade samtliga sex åtalspunkter.

Under förhandlingen vittnade en av de tre kvinnor som anklagar Maxwell för att ha möjliggjort Epsteins övergrepp och hon sade bland annat att Maxwell "aldrig uttryckt någon ånger för sina avskyvärda brott" och att den "fara som Maxwell utgör måste tas på allvar".

Syndabock för Epseins brott

Ghislaine Maxwell advokater drev linjen att det inte föreligger någon flyktrisk för deras klient, samt att hon utsätts för fara på grund av coronapandemin om hon fortsatt hålls häktad. De hävdade också att Maxwell har blivit en syndabock för de brott som Epstein begått.

Åklagarsidan hävdar däremot att det visst föreligger en flyktrisk. Dels har hon tre pass, ett brittiskt ett amerikanskt och ett franskt. Dessutom är Maxwell – som är dotter till den framlidne mediebaronen Robert Maxwell – mycket förmögen.

Datum för rättegången har satts till den 22 juli nästa år. Om Ghislaine Maxwell fälls riskerar hon 35 års fängelse.