Unga får sommarjobb som influerare

Joel Sund/TT

Publicerad 2020-07-01

Unga i Skåne får möjlighet att arbeta som influerare i sommar.

Coronakrisen har inneburit en tuff situation på arbetsmarknaden för många unga, men genom kreativa lösningar skapas nya jobb. I Skåne i sommar kan du till exempel arbeta som influerare.

Just nu pågår ett projekt i Skåne där personer i åldrarna 16–25 år får möjlighet att sommarjobba som lokal influerare. De ska arbeta med att i sociala medier skildra vardagen på landsbygden, rapporterar P4 Kristianstad.

– Det är något jag aldrig testat förr och man kan säkert lära sig mycket av det, säger Sebastian Lundgren, en av sommarjobbarna, till kanalen.

Projektet går under namnet Unga influencers på landsbygden och har startats av Leaderområdena i Sydöstra Skåne och MittSkåne, som arbetar för lokal utveckling och lokala initiativ.

Betydligt färre sommarjobb

Situationen på arbetsmarknaden för unga har blivit extra svår på grund av coronakrisen. Arbetsförmedlingen meddelade i slutet på juni att antalet utannonserade sommarjobb bara var hälften så många jämfört med i fjol. Pandemin har gjort att flera branscher tagit in färre sommarjobbare än tidigare.

Till exempel turistnäringen och nöjesparker har drabbats hårt och många unga har fått sin chans till sommarjobb förstörd.

Krisen tvingar fram kreativa jobb

Liseberg i Göteborg skulle ha gett 2 400 ungdomar sommarjobb, men nöjesparken tvingas hålla stängt. Under pandemin har dock olika aktörer blivit kreativa. Förutom influerare i Skåne kan unga också arbeta med att läsa böcker i Småland. Efter att Astrid Lindgrens värld gick ut med att de tvingas hålla stängt under sommaren annonserade Vimmerby kommun att 45 unga skulle få läsa böcker i sommar och få betalt för det.

– När beskedet från Astrid Lindgrens värld kom var det en chock. Vi tänkte på alla ungdomar som blev arbetslösa, och då kom någon med den här idén. Jag ser det inte som en skoluppgift – det är ett uppdrag som vi ska ha nytta av, sade Anna Mellergård, litteraturutvecklare för Kalmar län, till TT under tisdagen.

Följ ämnen i artikeln