Hotas av stängning – efter trängsel

Publicerad:
Uppdaterad:
Två verksamheter i Malmö kan nu stängas ner.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Två verksamheter i Malmö kan nu stängas ner.

NYHETER

Trängseln på uteserveringarna har varit för stor.

Ett kafé och en restaurang i Malmö hotas nu av stängning.

– Tyvärr behövde vi skicka två ärenden vidare till Smittskydd Skåne för bedömning om stängning, säger David Lindsjö, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö stad, i ett pressmeddelande.

Miljöförvaltningen fortsatte i förra veckan med sina kontroller av trängseln på uteserveringarna i Malmö. Totalt besökte förvaltningens inspektörer 62 stycken verksamheter runt om i staden.

Åtta av besöken var uppföljningar på brister från tidigare besök.

Två av de verksamheter som fick återbesök hade inte åtgärdat sina brister och hotas därför nu av en tillfällig nerstängning. Ärenden har nämligen skickats vidare till Smittskydd Skåne som ska göra en bedömning om stängning eller andra åtgärder.

Kafé och restaurang

De verksamheter som kan komma att stängas ner är ett kafé på Lilla Torg och en restaurang i närheten av Möllevångstorget.

Kaféet på Lilla Torg har tidigare uppvisat trängselbrister vid två olika tillfällen när de fått besök från miljöförvaltningen. Trots att de plockat bord bord, stängt av vissa platser och försökt leda om kön var där åter trängsel i lördags.

– De har små lokaler och en liten uteservering vilket gör det svårt att göra tillräckliga åtgärder när det är mycket folk, säger David Lindsjö, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö stad.

Den restaurang på Möllevången som nu hotas ha stängning har tidigare uppvisat brister vid ett besök från förvaltningen.

Satte upp plexiglas

– Vi besökte dem i början av maj och då hade de gjort bra avgränsningar genom att stänga av bord. Men när vi gjorde en uppföljning den 20 maj hade de byggt upp plexiglas mellan borden och tagit upp borden igen, säger David Lindsjö och fortsätter:

– Vi informerade dem om att plexiglasen inte var en tillräcklig avgränsning. De var för låga och inte tillräckligt breda. När vi besökte dem i lördags hade de inte gjort några åtgärder utan vi bedömde fortfarande att där var trängsel och risk för smittspridning.

När ett beslut om stängning kan komma hänvisar han till Smittskydd Skåne.

– När jag hade kontakt med dem i helgen vet jag att de hade diskussioner och en dialog med de här verksamheterna och det kommer eventuellt göras vissa åtgärder från verksamheternas sida.

Ett ärende tidigare

Förvaltningen har tidigare enbart skickat vidare ett ärende till Smittskydd Skåne. Där vidtogs dock åtgärder som gjorde att en stängning inte behövde göras.

En tät kontakt med Smittskydd Skåne finns och om de beslutar om nya inspektioner istället för en stängning kommer de här ärendena att prioriteras.

För att minimera risken för smittspridning och undvika trängsel menar David Lindsjö att verksamheterna själva har ansvaret för att göra åtgärderna som krävs men även att besökare visar hänsyn genom att inte besöka fulla uteserveringar eller flytta runt bord och stolar.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE