Efter våldsamma protesterna – nödläge i Minneapolis

Fortsatta protester efter George Floyds död

Uppdaterad 2020-05-30 | Publicerad 2020-05-29

De våldsamma protesterna mot polisvåld fortsätter.

Nu kallas nationalgardet in till Minneapolis för att få situationen under kontroll.

Demonstranter ska ha lyckats ta sig in på en polisstation och satt eld på byggnaden.

De två senaste dagarnas våldsamma protester i Minneapolis, som utlöstes av att 46-årige George Floyd dödades brutalt vid ett polisingripande, skakar USA.

Myndigheterna i staden har manat till lugn. Samtidigt utbröt fler protester under torsdagskvällen, lokal tid.

Rapporter kom om krossade rutor, bränder och butiksstölder i tvillingstaden St Paul i delstaten Minnesota. Vid ett tillfälle försökte upp till 60 personer råna en butik, skriver AP.

St Pauls poliskår skriver på Twitter att människor kastar stenar och flaskor mot polisen samtidigt som de också bryter sig in i butiker för att plundra dem.

En butiksplundrare använder en hammare för att försöka komma in i en kassaapparat

CNN rapporterar om att demonstranter lyckats ta sig in på en av stadens polisstationer, huvudkontoret för patrullerande poliser. Bilder från platsen visar att byggnaden har satts i brand.

– Våra patruller fortsätter att bli attackerade och det är ingen säker plats, skriver dem.

Samtidigt visar bilder hur polisen kastar tuber med tårgas för att skingra massorna.

En byggnad brinner i Minneapolis under torsdagskvällen.

Kallar in nationalgardet

Minnesotas guvernör Tim Walz beslutade under torsdagen att kalla in nationalgardet, en militär reservstyrka, för att hålla läget under kontroll, rapporterar lokala StarTribune. Detta efter att borgmästaren Jacob Frey bett om hjälp med att bryta protesterna, som lett till plundring och förstörelse. ”500 soldater har aktiverats för skydda liv”, skriver Minnesota National Guard på Twitter.

Borgmästaren har också utlyst ett lokalt undantagstillstånd som ska gälla under de kommande 72 timmarna.

– Det är dags att återuppbygga vår stad, vårt rättssystem och relationerna mellan ordningsmakten och dem som de är förpliktigade att skydda, säger han i ett uttalande.

– George Floyds död borde leda till rättvisa och förändring, inte mer död och förödelse. Som George Floyds familj har sagt, 'Floyd skulle inte vilja att folk skadas. Han arbetade och levde för att skydda människor'”, fortsätter han.

En demonstrant bär den amerikanska flaggan upp och ner under nattens protester.

Filmen spreds över internet

Det var i måndags som fyra poliser tryckte ned den obeväpnade George Floyd mot marken tills han förlorade medvetandet och senare dog. Filmen som visar mannens dödskamp har spridits över internet och startat en massiv kamp mot övervåld mot svarta.

I filmen hörs George Floyd säga ”jag kan inte andas” – ord som har skanderats av demonstranterna utanför polishuset i Minneapolis.

Vid demonstrationerna placerade sig polisen på hustak och sköt med gummikulor mot folkmassorna. Även tårgas och elpistoler har använts, enligt Reuters.

Utreds av FBI

De fyra poliserna som var inblandade i George Floyds död fick sparken med omedelbar verkan. Fallet utreds nu av FBI.

Vid en presskonferens på torsdagen sa federale åklagaren Erica MacDonald att fallet är av högsta prioritet.

– Jag är här för att försäkra samhället och medierna om att vi genomför en robust och grundlig utredning kring händelserna den 25 maj 2020 och polisens handlingar den kvällen, sa hon.

Ber om hjälp från allmänheten

Den lokale FBI-chefen Rainer Drolshagen som medverkade vid samma presskonferens passade på att be om allmänhetens hjälp.

Han uppmanade vem som helst som befann sig på plats före, efter och under händelsen som ledde till George Floyds död att träda fram.

– Varje pusselbit hjälper oss att få hela bilden, sa Drolshagen.

Beslut om åtal mot poliserna kommer att väckas först efter FBI:s utredning.