Nyckelfaktorerna som avgör hur Uppsala klarar krisen

Publicerad 2020-05-27

Tomas Stavbom, regionchef på Handelskammaren i Uppsala län.

Hur svåra blir effekterna av pandemin för Uppsalas näringsliv, och vad blir nästa steg framåt?

Enligt Tomas Stavbom, regionchef på Handelskammaren i Uppsala län, hänger det framförallt på tre nyckelfaktorer.

Att sia om hur Uppsalas näringsliv ser ut efter coronakrisen är, enligt Tomas Stavbom på Handelskammaren i Uppsala län, en omöjlighet. Samtidigt listar han tre nyckelfaktorer som kan komma att bli helt avgörande.

– Det är så otroligt många dimensionen i det här. Jag har haft flera diskussioner med företagare i Uppsala den senaste tiden för att lite hålla örat mot marken, säger Tomas Stavbom och fortsätter.

– För företagen inom till exempel mötesbranschen, servicesektorn och hotellbranschen beror det helt på hur länge restriktionerna blir kvar. Men också hur beteendet hos människor har förändrats efter att restriktionerna hävs.

Hur menar du?
– Kommer man våga att ge sig ut på resa, ta in på hotell, eller sätta sig på i en fullsatt biosalong när restriktionerna väl hävs och det blir okej igen. Jag tror inte att det är så säkert, det kan ta tid.

Hur mycket kommer den hotande arbetslösheten att påverka?
– Massor. Förutom restriktionerna, och ett eventuellt förändrat beteende, så kommer det att vara helt avgörande för att kunna kunna starta upp Uppsala igen efter krisen, fortsätter Tomas Stavbom som också vill se ett förlängt stöd från staten.

– Regeringens stödpaket med möjligheten till korttidspermitteringar och omsättningsstöd har varit helt avgörande för att inte arbetslösheten är större redan nu. Det har skapat en bättre uthållighet för flera företagare, men som jag ser det behöver stödet förlängas in på hösten, annars är risken att permitteringarna kommer att leda till varsel och sedan uppsägningar.

Så ska Uppsala startas om efter coronakrisen.

”Uppsala brukar klara sig bättre”

Samtidigt tror Tomas Stavbom att Uppsala kan komma att klara krisen bättre än andra städer.

– Traditionellt och historiskt har Uppsala klarat sig bättre från kriser tidigare. Problemet nu är att den här krisen slår på flera stora sektorer samtidigt. Vi har också Arlanda i vår närhet med fler än 20 000 jobb, och där verksamheten just nu har gått ned med 98 procent, säger Tomas Stavbom och fortsätter.

– Samtidigt är vi inte lika beroende av turismen i Uppsala, och om folk väljer att stanna hemma på semestern i sommar skulle det kunna bli till något positivt för Uppsala. Jag ser också en otrolig kämparglöd hos våra företagare i Uppsala, så jag är försiktigt positiv.

Cityhandeln hårt drabbad när Uppsalabor jobbar hemifrån.

Så ska Uppsala startas upp igen efter krisen

Samtidigt som krisen fortfarande pågår är arbetet med att förbereda en omstart av Uppsala i full gång.

Stockholms Handelskammare har startat upp någonting vi kallar för Omstartskommissionen, och som ska hjälpa Sverige och näringslivet med en ordnad omstart. Även om många företag lyckas överleva den mest akuta krisen så är det många företag som går in i en höst, och kanske även det kommande året, med halvtomma eller helt tomma orderböcker, till följd av vikande efterfrågan och osäkerhet.

Hur kan Handelskammaren hjälpa Uppsalas företagare?
– Genom att jobba vidare på det sätt vi har gjort från början. Med att fortsätta att skapa en bra överblick av situationen. Att samverka med både kommunen och regionen, och samtidigt påverka regeringen på olika sätt. Jag tror som sagt att det är en nödvändighet att regeringen förlänger de stödpaket man redan har satt in.