M-ledaren om testsiffran: "Helt obegripligt"

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-05-26

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.

Moderatledaren Ulf Kristersson angriper regeringen för att antalet coronatester sjunkit.

– Det är helt obegripligt, säger han.

Kristersson reagerar starkt på att antalet tester för pågående infektion med det nya coronaviruset sjönk förra veckan till knappt 28 800.

– Jag förstår inte ens hur det är möjligt. Vi har hållit på med detta i elva veckors tid och det har varit uppenbart att detta måste ske. Det har skrivits strategier och lagts planer och det har uttrycks frustration och så händer det inte mer än så här, säger Moderatledaren.

Sverige har i dag kapacitet att analysera 100 000 prover i veckan. Men provtagningarna är långt ifrån den nivån.

Komplicerat

Kristersson medger att det är en komplicerad logistisk operation, men tillägger att det har man vetat redan när man började tala om storskalig testning för elva veckor sedan.

TT: Vad ska regeringen göra?

– Titta hur andra länder har gjort som fått i gång en storskalig provtagning och resurssätt det ungefär som de gjort, säger Kristersson.

TT: Men om regionerna inte är så intresserade av att testa, vad kan regeringen göra då?

– Det är inte sant. De har ansvar för vissa delar, att testa patienter och de ansvarar för sin egen personal, men provtagning går långt bredare än så. Det handlar om mycket fler grupper än detta. I Danmark går man inför att testa allmänheten, säger Kristersson.

– Det står till och med i strategin att man behöver koppla ihop andra aktörer än regionerna och sjukvården om man ska få detta att fungera på bredden och det är precis det som ingen gjort. Regeringen har bara sagt 'lös problemet' och det löser sig inte själv.

Förödande

TT: Vad kan konsekvenserna bli om inte antalet tester ökar?

– Det kan få helt förödande konsekvenser. Det ena är att människor som absolut ska vara på jobbet och människor som absolut inte ska vara på jobbet inte kan fatta rationella beslut för man vet inte (om man är sjuk), säger Kristersson.

– De andra är att när vi nu ser andra länder öppna upp, och vi också vill återstarta ekonomin, då måste man kunna veta vad som händer när människor går tillbaka och samlas på sina arbetsplatser.

PODD Coronakritiken mot WHO – det handlar den om

Världshälsoorganisationen WHO har stått i krisens centrum sedan coronavirusutbrottet var ett faktum. Organisationen har kritiserats och hamnat i öppen konflikt med USA och Donald Trump. Vad handlar kritiken om - och hur påverkar det vårt sätt att hantera pandemin? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen