Statsvetare om Trumps attack: Vill vinna svarta röster

Donald Trump kritiserar Sverige för agerandet kring ASAP Rocky

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Trumps Löfven-kritik och engagemang för ASAP Rocky är ett misslyckat försök att vinna afroamerikanska röster, tror statsvetaren Merrick Tabor.

Utspelet är i det närmaste ”idiotiskt”, säger han.

– Han har nästan inte visat någon respekt för rättsväsendet i USA, så varför skulle han göra det i förhållande till Sverige.

Först proklamerade USA:s president Donald Trump att han stod i kontakt med statsminister Stefan Löfven, i hopp att få ut superstjärnan ASAP Rocky från Kronobergshäktet. Då benämndes Löfven som ”mycket begåvad”.

Efter att ASAP Rocky i går åtalats för misshandel är ordalagen hårdare.

”Mycket besviken att statsminister Stefan Löfven varit oförmögen att agera”, skrev Donald Trump på Twitter. ”USA gör så mycket för Sverige, men verkar inte få något tillbaka”, fortsatte presidenten.

– Det är egentligen, om man kan använda ordet, idiotiskt. Som om Löfven kan ingripa i en rättsprocess? Det är helt otänkbart, säger Merrick Tabor, amerikansk statsvetare som sedan länge bor i Sverige och arbetar vid Stockholms universitet.

1 av 3 | Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kritiserar Sverige för agerandet kring ASAP Rocky

Försöker ändra diskussionen

Att Donald Trump gör utspel mot världsledare på Twitter är inte något nytt.

– Det han skriver är inte ovanligt hårt jämfört med det han utsatt andra världsledare för, som Theresa May, Angela Merkel eller Kim Jong-un, innan de blev kompisar. Det här är en situation som är rätt så ofarlig för Trump inrikespolitiskt, att ge sig på ett annat land, säger Merrick Tabor.

Merrick Tabor tror att anledningen till hans twittrande om Löfven och ASAP Rocky är ett försök att vinna afroamerikanska röster.

– Det är ytterst tveksamt om han lyckas med det, de inser ju vad han håller på med. Jag tror den stora frågan för dem är – vad gör han i USA? Han har varit under ganska hård press för rasistiska utfall på senare tid, och detta är ett försök att ändra på diskussionen, säger Merrick Tabor.

Andra mediehändelser som Trump tros vilja leda uppmärksamhet från är utfrågningen av Robert Mueller om hans Rysslandrapport, samt att Demokraterna dragit igång processen att välja presidentkandidat inför valet 2020.

”Ytterst litet stöd i partiet”

Stefan Löfven och regeringen har återkommande svarat Trump att man varken kan, vill eller kommer lägga sig i rättsprocessen.

Regeringen har heller inte velat kommentera Donald Trumps senaste utspel.

– Min personliga uppfattning är att det förmodligen är en rätt så bra strategi. Varenda gång man försöker svara honom på ett sakligt sätt så förvärras situation, han vrider och ljuger om sådant som har sagts. Jag tror att han har ytterst litet stöd även i det egna partiet för ett sådant här utspel, säger Merrick Tabor.


PODD: Turerna kring ASAP Rocky
– med GW och Sven-Erik Alhem

I nyhetspodden Aftonbladet Daily går vi igenom alla turerna i fallet om rapstjärnan ASAP Rocky och funderar lite över vad den här historien säger om det svenska häktningssystemet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

FAKTA: ASAP Rocky-fallet – dag för dag


 Söndag 30 juni: ASAP Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Där hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män. Bråket fångas på film.
 
 Måndag 1 juli: Den amerikanska nöjessajten TMZ publicerar en film som visar delar av bråket.
 
 Tisdag 2 juli: På ASAP Rockys instagramkonto publiceras andra filmer av bråket som sägs visa upprinnelsen. Där syns hur både rapparen själv och hans livvakt ber de två männen att sluta följa efter dem.

På kvällen framträder ASAP Rocky på hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer.
 
 Fredag 5 juli: ASAP Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män häktas med samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.
 
 Söndag 7 juli: Sajten TMZ publicerar en artikel om hur ASAP Rocky påstås ha det i svenskt häkte. Det påstås att artisten lever under inhumana förhållanden med oätbar mat, dåligt dricksvatten, cellgrannar som kastar avföring och att han tvingas sova på golvet. Uppgifterna dementeras av Kriminalvården. Även ASAP Rocky dementerar uppgifterna genom sin advokat.
 
 Tisdag 9 juli: Ett upprop på sajten change.org kräver att ASAP Rocky släpps fri. Inom loppet av ett dygn har 330 000 personer skrivit under. Två veckor senare har över 600 000 personer skrivit under.
 
 Torsdag 11 juli: ASAP Rocky ställer in samtliga planerade framträdanden under juli för sin Europaturné.
 
 Onsdag 17 juli: Flera kongressledamöter i USA kräver gemensamt att ASAP Rocky släpps från häktet.
 
 Torsdag 18 juli: En av målsägarna delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.
 
 Fredag 19 juli: ASAP Rocky omhäktas. Åklagaren får fram till 25 juli på sig att väcka åtal eller begära omhäktning.

Donald Trump meddelar att han känner till fallet. Han skriver på Twitter att han ska ringa statsminister Stefan Löfven för att se vad som kan göras för att hjälpa ASAP Rocky.
 
 Lördag 20 juli: Stefan Löfven och Donald Trump samtalar över telefon.
 
 Måndag 22 juli: Förundersökningen mot den man som misstänks ha blivit misshandlad av ASAP Rocky läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.
 
 Onsdag 24 juli: Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter avbryter sin semester för att hantera trycket mot ambassaden på grund av ASAP Rockys häktning. Hon träffar flera kongressledamöter för att svara på frågor.
 
 Torsdag 25 juli: Åklagarens beslut om att åtala ASAP Rocky offentliggörs. I förhören beskriver artisten att hans agerande kom som svar på ”en attack”.
 
 Fredag 26 juli: Donald Trump kritiserar statsminister Stefan Löfven: ”Vi gör så mycket för Sverige men får inget tillbaka”. Svenska regeringen vill inte kommentera utspelet närmare men säger att ”alla är lika inför lagen” i Sverige.

Leif GW Persson om ASAP Rocky:
”En jävla massa overkill”| PODD

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE