Stals för 24 år sedan – nu är plånboken tillbaka

Publicerad 2020-03-05

Anna Lidins plånbok som försvann för 24 år sedan.

I januari 1996, mitt under en pågående pubkväll, genomfördes samtidigt ett minst sagt misslyckat stöldförsök på Gästrike-Hälsinges nation.

Den misstänkta inbrottstjuven kunde gripas efter att han hittats däckad iförd en bamsedräkt. Men Anna Lidins plånbok, som försvann samma kväll, återfanns aldrig. Förrän nu – 24 år senare.

Året var 1996 och på Gästrike-Hälsinges nation var det som vanligt en välfylld pubkväll. Samtidigt, i en annan del av nationens lokaler, hade en man brutit sig in och påbörjat en av Uppsalas kanske sämst genomförda inbrott någonsin.

– Det var helt osannolikt. Vi måste ha råkat ut för världens sämsta inbrottstjuv, säger Anna Lidin som i samband med inbrottet blev av med sin röda plånbok som inte återfanns trots att tjuven togs på bar gärning.

Men så nyligen, 24 år senare, hörde polisen av sig och meddelade att man hade hittat hennes plånbok.

– När jag fick brevet från polisen förstod jag inte vad det kunde vara. Jag hade ju inte tappat, eller blivit av med någonting. Jag blev så klart nyfiken och åkte till polishuset där jag fick se min gamla plånbok som hade försvunnit 24 år tidigare.

Tjuven inlåst och däckad iförd bamsedräkt

Men åter till själva inbrottet, och Anna Lidin har svårt att hålla sig för skratt när hon berättar om den dråpliga händelsen.

– Inbrottstjuven hade gått bärsärk och vält både hyllor och slagit sönder saker. Han hade också stulit datorer och lite andra prylar. Det vi inte visste var att mannen var kvar i byggnaden. Han hade samlat ihop stöldgodset i en låda och gömt sig i ett av tornrummen där han sedan hade blivit inlåst.

Fanns det inget larm i byggnaden?
– Jo, det fanns ett larm, men inte just i tornet där han befann sig. Så även fast vi larmade på så hade han inte lyckats utlösa larmet.

När Anna Lidin och hennes kollegor kom till nationen morgonen efter, och som vanligt larmade av, upptäckte man strax att en dörr var låst.

– Vi blev lite fundersamma, inte kunde han väl vara kvar? Men vi letade upp en skruvmejsel och öppnade dörren lite försiktigt, och då såg vi att han låg där utslagen – iförd en bamsedräkt dessutom, säger Anna Lidin och fortsätter.

– Hade hade brutit sig in i vårt spexrum och där hittat bamsedräkten som han hade tagit på sig. Sedan hade han också fått tag på en flaska vin som han hade tryckt i sig, förmodligen med lite andra piller också, och det hade fått honom att däcka.

Det gamla ICA-kortet som fanns kvar i plånboken hade passerat utgångsdatum med råge.

ICA-kortet kvar – och ett mystiskt kvitto

Anna Lidin och hennes kollegor stängde genast dörren och låste igen. I samma stund som polisen kom till nationen hade mannen vaknat och kunde gripas.

– Det var det sista vi såg av den här mannen som, vad ska man säga, hade lite otur när han försökte genomföra det här inbrottet. Det är så sjukt, jag lär aldrig få vara med om något liknande igen. Han hade till exempel trampat på ett overheadpapper när han stal datorerna, så polisen fick med sig ett minst sagt tydligt fotavtryck som kunde knyta honom till inbrottet.

Fanns det något kvar i plånboken?
– Ett gammalt bibliotekskort, CSN-kortet och ICA-kortet var kvar, däremot var mitt körkort borta. Sedan fanns det också ett kvitto på surf från Comviq, och det fanns ju inte på den tiden, så bevisligen har någon använt plånboken fram tills nyligen.

Fick du reda på hur plånboken hittades?
– Jag frågade faktiskt vem som hade lämnat in den, men det visste man inte. Plånboken hade i alla fall hittats i parkeringsgaraget under Kvarnengallerian. Man blir ju lite nyfiken så klart, men jag lär nog aldrig få veta något mer om varken plånboken eller hur det gick för den här mannen som gjorde inbrottet.

Följ ämnen i artikeln