Rusning efter vapen i virusrädslans USA

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-03-17

Kön utanför en vapenaffär i Culver City i Kalifornien i söndags.

Toalettpapper i all ära. Men i virusskräckens USA har även försäljningen av skjutvapen och ammunition skjutit i höjden. Vapenbutiker i ett stort antal delstater rapporterar tömda lager och köer som sträcker sig kvarter bort.

– Det är helt vansinnigt, säger Jay Wallace, som äger världens största vapenaffär Adventure Outdoors, till tv-kanalen ABC.

På Adventure Outdoors, som ligger i Smyrna i Georgia, har de senaste dagarna mellan sex och åtta köer ringlat parallellt. Wallace säger försäljningen av ammunition är fem gånger så stor som normalt.

Amerikanska medier är fyllda av liknande rapporter. Återförsäljare säger att vapenköparna är oroliga för att människor omkring dem ska bli så desperata och oförutsägbara att man behöver vapen för att kunna skydda sig själva.

Kökschefen Daniel Hill från Charlotte i North Carolina motiverar sitt vapenköp, det första han någonsin gjort, med rädsla för att coronaviruset leder till samhällskollaps med plundringar och laglöshet som följd, rapporterar tidningen The New York Times.

– Allt kan stänga ner, som i en zombiefilm, säger han.

Rätten att bära vapen är grundlagsskyddad i USA men landets delstater har lokala regler som rör bland annat försäljning, registrering, förvaring och åldersgränser för vapeninnehav.