Läkare trotsar virushotet – för en fest på slottet

Publicerad 2020-03-12

Läkare trotsar virushotet för galamiddag på slottet.

På onsdagen valde regeringen att följa Folkhälsomyndigheternas rekommendation och förbjuda större sammankomster.

Trots virushotet dukas det upp för middag och fest på Uppsala slott när drygt 200 läkare avslutar en två dagar lång konferens på torsdagskvällen.

Närmare 200 läkare förväntas dyka upp på torsdagskvällen när en två dagar lång läkarkonferens avslutas med middag och fest på Uppsala slott.

– Från början var det drygt 300 anmälda gäster, men vi har fått nästan 100 avbokningar och kommer att duka upp för 200 personer, säger Pernilla Naesström, Vd för Slottsduvan.

Drygt 300 läkare var från början inbjudna till kvällens middag och fest på Uppsala slott.

Många har valt att hoppa av

Jarl Hellman, läkare på Akademiska sjukhuset och lärare vid Uppsala universitet, bekräftar att det blir en avslutningsmiddag på slottet. Men han berättar också att många har valt att hoppa av.

– Jag tror inte att det blir så många som kommer. Flera har, av olika anledningar, valt att hoppa av. Jag räknar med kanske 50–100 personer, och det kommer att vara väldigt glest mellan stolarna då man kommer att duka lite annorlunda, säger Jarl Hellman som är medveten om regeringens nya restriktioner.

– Vi kommer inte att nå upp till 500 personer, och vi kommer att vara väldigt noga med hygienen.

Var det aldrig aktuellt att ställa in?
– Det har funnits funderingar på att ställa in, speciellt efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men till slut bestämde vi ändå att middagen skulle bli av, säger Jarl Hellman och fortsätter.

– Hade den här festen varit planerad i nästa vecka tror jag dock att vi hade ställt in.

Diabetes en av de sjukdomar som diskuterades på konferensen

En av de sjukdomar som har diskuterats under veckans läkarkonferens har varit diabetes, och enligt Folkhälsomyndigheten räknas personer med diabetes in bland riskgrupperna.

– Vi har diskuterat flera olika sjukdomar, och det är många nationella organisationer som har deltagit i den här konferensen, fortsätter Jarl Hellman som tycker att hela situationen känns olustig.

– Det känns väldigt snopet, och olustigt. Den här konferensen har varit inbokad sedan länge. Nu får vi göra det bästa av situationen, och samtalsämnet lär väl vara ganska givet.

ANNONS