Uppmaningen till demonstranterna – ”Tänk efter”

Publicerad 2020-06-11

Kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S), är kritisk till planerna på en olaglig demonstration.

Kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S), är kritisk till planerna på en olaglig demonstration.

– Det är inte på skämt som regeringen har tagit de här besluten om restriktioner.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att det planeras för ytterligare en demonstration i Uppsala för att stödja Black lives matter–rörelsen.

En demonstration som dock saknar tillstånd, och där initiativtagarna bakom riktat skarp kritik till polisen redan innan demonstrationen har genomförts, vilket fått polisen i Uppsala att reagera.

– Att det inte finns någon som söker tillstånd är en indikation på att det finns personer som inte har ett gott syfte i det här. På det sättet får hela den här demonstrationen en lite oseriös touch, berättade Daniel Larsson, polisinsatschef på polisen i Uppsala, för Aftonbladet på onsdagen.

En bild från demonstrationen i Malmö tidigare i år.

Kommunstyrelsens ordförande kritisk

Nu får demonstrationsplanerna även kritik från kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S), som uppmanar de eventuella demonstranterna att tänka till.

– Det är väl det jag kan göra, att uppmana dem att tänka till en gång till. Vi har demonstrationsfrihet i Sverige, men det innebär också att man begär tillstånd. Det finns ingen anledning att inte söka tillstånd, säger Erik Pelling som tycker att det skickar fler signaler.

– I bästa fall är det barnsligt, i värsta fall är det rent kriminellt. Om det nu finns de som tänker syssla med skadegörelse i stället för att demonstrera.

Ifrågasätter arrangörernas kritik mot polisen

Arrangören kritiserar i sin inbjudan polisens agerande i demonstrationer i städer i på andra orter i Sverige. Något Pelling vänder sig emot.

– Att svepande kritisera svensk polis utifrån vad polisen i andra länder gör är inte sakligt, och jag tycker det är osmakligt. Polisen gör en väldigt viktig insats för samhället, fortsätter Erik Pelling som ändå uppmuntrar till demonstrationer.

– Sakfrågan är väldigt viktig, och demonstrationer är bra. Men vi befinner oss just nu i en pandemi som äventyrar folks hälsa och liv, och som tyvärr är långt ifrån över. Det går faktiskt att genomföra en demonstration utan att bryta några förbud eller riktlinjer, det gäller bara att vara lite kreativ.

– Tyvärr har vi ju sett i andra städer att de finns de som vill förstöra. De förstör för alla andra, och är dessutom jävligt dumt. Det förstör hela syftet med demonstrationen, och det oerhört viktiga budskapet.

ANNONS