Experter ska försöka lösa kattkrisen på Arlanda

Tusentals engagerar sig för katten Felix

Publicerad:

NYHETER

Efter Aftonbladets artikel om Felicia som satt fast på Arlanda och riskerade att tvingas avliva katten Felix har tusentals engagerat sig för deras öde.

Namninsamlingar har upprättats med över 7 500 underskrifter på 24 timmar och veterinärer har hört av sig och erbjudit karantänplats deras klinik.

Nu har även generaldirektören på Jordbruksverket satt sina experter på ärendet, berättar Felicia som är kvar på Arlanda sedan i fredags.

Först och främst ska den vanligaste frågan som landat i mejlkorgen sedan artikeln publicerades besvaras: Katten Felix mår bra.

– Jag har precis varit inne hos honom och fyllt på mat och vatten, han blir fortfarande jätteglad när han ser mig, berättar Felicia Tigerstrand, 21 år.

Artikeln om hur Felicia och Felix delvis på grund av coronapandemin satt i ett slags limbo på flygplatsen Arlanda har berört många.

– De har gett mig två alternativ, avvisa eller avliva. Och eftersom jag inte kan flyga tillbaka till Kanada har jag egentligen inget annat val än att avliva, berättar Felicia i går.

Sedan dess har kommentarerna och stödet strömmat in från kattälskare som erbjuder hjälp till Felix och hans matte.

– Jag har fått så mycket stöd på sociala medier, jättemånga hör av sig. Vi fick ett svar från generaldirektören på Jordbruksverket som har satt sina experter på det. Men vad det innebär vet jag inte riktigt, berättar Felicia på söndagseftermiddagen.

Hoppas slippa vänta mer

”Kolla med ägaren ifall jordbruksverket godkänner karantän på min klinik” skriver en veterinär i ett mejl till Aftonbladet.

”Finns det något som vi läsare kan göra? Är flera kattmänniskor som gärna vill visa vårt stöd till Felicia.” skriver en av många engagerade läsare.

– Jag har tagit upp olika alternativ som jag fått in med Jordbruksverket. Jag hoppas verkligen att jag inte behöver vänta tills i morgon, jouren jag har kontakt med nu kan inte ta några beslut, säger Felicia.

Jordbruksverkets kommunikatör har också hört av sig till Aftonbladet. Hon har fått hundratals mejl om ärendet med Felix, trots att hon i egenskap av presskommunikatör inte har något med saken att göra.

– Jag är presskommunikatör och kan tyvärr varken bedöma eller påverka ett enskilt ärende. Det hanteras av veterinärer vid gränskontrollen, hos distriktsveterinärerna och på Jordbruksverket, skriver hon och undanber ytterligare mejl.

Felicia, 21, och katten Felix.
Foto: Privat
Felicia, 21, och katten Felix.
Foto: Privat
Publicerad:

LÄS VIDARE