Preskriptionstid kan tas bort

TT

Publicerad 2020-01-22

Regeringen föreslår att preskriptionstiden för våldtäkt mot barn och könsstympning av flickor ska slopas. Arkivbild.

Preskriptionstiden för våldtäkt mot barn och könsstympning av flickor ska slopas. Det föreslår regeringen idag, rapporterar Ekot i Sveriges radio.

Justitieminister Morgan Johansson (S) stödjer också, efter kritik från Lagrådet, även förslaget att även en rad andra våldsbrott mot barn, som grov misshandel och människohandel, aldrig ska skrivas av.

– En gärningsman ska veta att om man ger sig på ett barn på det här sättet, så spelar det ingen roll hur lång tid som hinner förflyta, utan lagen ska kunna nå dig ändå. Det är en väldigt viktig signal till eventuella gärningsmän, säger han till Ekot.

Huvudregeln i Sverige är att alla brott preskriberas efter en viss tid och därefter kan gärningsmannen inte dömas. Mord, dråp och terroristbrott preskriberas däremot aldrig, och samtliga partier i riksdagen vill att det även ska gälla sexualbrott mot barn.

Morgan Johansson vill nu också se över preskriptionsfrågorna i sin helhet, och tillsätta en översyn som ser över inte bara brott mot barn, utan också mot vuxna, eftersom nya tekniska hjälpmedel kan göra det möjligt att klara upp gamla brott.

Regeringen vill också att minimistraffet för grovt barnpornografibrott ska fördubblas, från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.