Jennifer, 14, attackerades av råtta – hängde kvar på benet

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jennifer, 14, kände hur det stack till i benet och trodde hon gått in i en taggbuske.

Men när hon tittade ner såg hon en råtta som bitit sig fast och hängde längs benet.

– Jag fick panik och skrek rakt ut. Det var en mardröm, säger hon.

I tisdags promenerade 14-åriga Jennifer Mikkelsen på en gångväg i Nyköping, vilket SVT Sörmland rapporterat om. Hon tittade ner i sin mobil samtidigt som hon gick och kände plötsligt att det gjorde ont i benet.

– Jag trodde att det var en taggbuske eller något. När jag kollade ner så var det en stor råtta som hängde på benet och hade satt tänderna i mig. Jag försökte skaka av mig den men den satt kvar, säger hon.

Hon uppskattar att råttan var 25–30 centimeter. Efter cirka sju sekunder lyckas Jennifer sparka bort råttan och sprang därifrån.

– Det kändes som en evighet. När jag kom loss och sprang tittade jag bakåt och såg att den följde efter mig. Sen vände den om och sprang tillbaka in i busken, säger hon.

Märken från råttänder i såret

Jennifer ringde sina föräldrar och skrek i telefonen.

– Jag var chockad och jätterädd. Det var svårt att prata och de förstod inte vad som hänt. Mamma trodde först att jag hade blivit rånad, säger hon.

Jennifers pappa Ted hade svårt att höra vad hans panikslagna dotter varit med om.

Jennifer Mikkelsen berättar att hon först trodde att hon gått in i en taggbuske.
Foto: PRIVAT
Jennifer Mikkelsen berättar att hon först trodde att hon gått in i en taggbuske.

– Jag försökte lugna henne och när jag hörde vad hon sa frågade jag ”Är du säker att det var en råtta? Inte en grävling, mus eller orm?”. Men hon var helt säker, säger han.

Ted hämtade sin dotter och ringde sjukvårdsupplysningen 1177.

– Hon har tagit stelkrampsprutan och behövde inte uppsöka vård. Men vi fick instruktioner om att rengöra med alsolsprit och hålla koll så att såret inte blir infekterat, säger han.

Jennifer var skärrad efter händelsen och har fått ett blåmärke på benet och ett svidande sår.

– Man kan se märken från råttänderna. Det känns läskigt och jättekonstigt och jag kommer vara lite rädd när jag går där igen. Hur är det möjligt att den hoppade på mig?, säger Jennifer.

Foto: PRIVAT
”Man kan se märken från råttänderna”, säger Jennifer Mikkelsen om såren på benet.
Foto: PRIVAT
”Jag fick panik och skrek rakt ut” säger Jennifer om händelsen.

Smittämne gör råttor mindre skygga

Thomas Westman, skadedjursexpert på Anticimex, menar att den här typen av händelser är extremt ovanliga.

– Det låter högst osannolikt, även om det inte är omöjligt. Råttor är mycket skygga och beter sig inte på det här sättet. Jag har aldrig hört om en sådan här händelse under de 35 år jag jobbat med skadedjur, säger han.

Frauke Ecke är docent i landskapsekologi med fokus på gnagarspridda sjukdomar, vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. Hon uppger också att det är mycket sällsynt att råttor ger sig på människor.

– Men det jag reagerade på var att den ska ha bitit sig fast. Det finns en patogen som heter Toxoplasma som kan infektera råttor och ändra deras beteende, säger hon.

Råttorna blir då mer närgångna än icke-infekterade djur. Patogenens egentliga mål är inte att infektera råttor, utan att smitta katter. Råttorna är bara mellanvärdar.

– Patogenen är ganska smart och vill att den ska spridas. Det gör att den infekterar råttor, som då blir mindre skygga och närmar sig katter så att katterna ska äta de infekterade råttorna och sprida smittan. Det kan göra att råttan även blir mindre skygg för människor, men det är dock en hypotes och vi vet inte om det var så i det här fallet, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE