Biden lovar demokratitoppmöte vid valseger

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Joe Biden utlovar en utrikespolitik som inte bygger på "Twitter-utbrott".
Foto: Bebeto Matthews
Joe Biden utlovar en utrikespolitik som inte bygger på "Twitter-utbrott".

Trumpangrepp, demokratiprisande och lite klimat.

Nu har Joe Biden, som hoppas bli Demokraternas presidentkandidat nästa år, presenterat sin utrikespolitiska vision.

Om Joe Biden blir USA:s näste president kommer utrikespolitiken att vara "baserad på tydliga mål drivna av sunda värderingar, inte på Twitter-utbrott".

Det sade 76-årige Biden, tidigare vicepresident och en av favoriterna till att bli Demokraternas kandidat i valet 2020, när han på torsdagen presenterade sin syn på USA:s relationer med omvärlden.

Inför publiken på Cityuniversitetet i New York gick Biden flera gånger till hårda angrepp mot landets nuvarande president Donald Trump.

– Världen ser Trump för vad han är: Oärlig, okunnig och impulsiv och ibland korrupt, farligt inkompetent och oduglig.

Värst av allt är enligt Biden att Trump urholkat USA:s syn på mänskliga rättigheter. Presidentaspiranten oroas också över den auktoritära och nationalistiska utvecklingen hos länder allierade med USA, däribland Turkiet, Ungern och Filippinerna.

För att vända utvecklingen lovar Biden att inom ett år från en eventuell valseger anordna ett globalt demokratitoppmöte.

– Ledare som deltar måste vara beredda att samarbete och förbinda sig till konkreta åtaganden om att tackla korruption och främja mänskliga rättigheter i sina egna länder, sade Biden.

Det allra första toppmötet Biden vill anordna ska dock handla om klimatet, och äga rum inom hundra dagar om han utses till Förenta staternas 46:e president. Ett av löftena under talet i New York var att USA återigen ska ansluta sig till Parisöverenskommelsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE