Polska politiker uppmanar till bojkott av Ikea

Av: Andreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Polska politiker uppmanar till bojkott av Ikea.

Det efter att den svenska möbeljätten sparkat en anställd – för att han hetsade mot homosexuella.

– Det här är skandalöst, säger Zbigniew Ziobro, Polens justitieminister, enligt Bloomberg.

Det var den Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi i maj i år.

Då skrev en anställd ett inlägg på företagets intranät. Enligt ett uttalande från Ikea hänvisade han till bibeln och hetsade mot HBTQ-personer.

”Den anställde använde citat från gamla testamentet om död och blod i kontexten om vilket öde som skulle möta homosexuella”, skriver Ikea i ett uttalande.

Politiker rasar

Enligt Bloomberg uppmanade företaget honom att ta bort kommentaren. Men han vägrade. Och då ledde det till sist till han fick sparken.

Det här har nu blivit storpolitik i Polen. Justitieministern Zbigniew Ziobro menar att det här är ett bevis på hur utländska företag diskriminerar polska anställda – och tvingar dem stå bakom företagets värderingar.

– Det här är oacceptabelt. Det är skandalöst, säger han om Ikeas agerande, enligt Bloomberg.

1 av 2 | Foto: ARTUR WIDAK/NURPHOTO/GETTY
Den polska justitieministern ​Zbigniew Ziobro.

Uppmanar till bojkott

Justitieministern har nu gett order om en grundlig utredning av Ikeas agerande. Samtidigt har Polens förste biträdande justitieminister, Patryk Jaki, uppmanat till en bojkott av den svenska möbeljätten. Han har även erbjudit den tidigare anställde juridisk hjälp.

Mannen som skrev inlägget hänvisar själv till att han är katolik.

– Jag blev skakad. Jag har anställts för att sälja möbler men jag är katolik och det här är inte mina värderingar, säger mannen till polska tv-kanalen TVP Info, enligt Bloomberg.

I sitt uttalande konstaterar Ikea att mannen har rätt att tro vad han vill – men att problemet här var hur han uttryckte sina åsikter.

”Vi skulle vidta liknande åtgärder om någon bryter mot någon annan grupps värdighet (t.ex. katolikers)”, skriver företaget.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN