Elsa, 93, höll på att dö av undernäring

Lomma kommun kör inte ut mat till de gamla

Publicerad 2019-10-17

LOMMA. I Lomma kommun kan äldre inte få matlådor hemkörda.

När Elsa Rix, 93, var nära att dö av undernäring så började hennes dotter laga maten till henne.

– Hemtjänsten skulle laga mat men det fungerade inte, säger Petra Rix.

I den röda tegelvillan har Petra Rix, 59, värmt lunchmat till sin mamma Elsa, 93. Den här tisdagen blir det kycklinglår med gräddstuvad kål, spenat och dragonpotatis.

Det har gått tre år sedan Elsa Rix fick föras akut till sjukhus.

– Mamma blev akut dålig. Vi fick i väg henne i sista sekunden. De trodde inte att hon skulle överleva natten. Hon var helt uttorkad och undernärd, säger Petra Rix.

Åt fryst mat i ett år

Elsa har klarat sig själv sedan hennes man gick bort för 30 år sedan.

Hon har alltid tyckt om att laga mat och föredrar svensk husmanskost. Men för några år sedan orkade hon inte längre, utan började köpa hem djupfryst färdigmat.

Under ett års tid levde Elsa på frysmaten.

– Det var ju ingen näring i den. Det var inte gott heller. Till slut åt jag inte, säger Elsa.

När hon skrevs ut från sjukhuset 2016 skickades hon hem till samma situation som tidigare.

Det var först vid den andra sjukhusvistelsen hösten 2017, när Elsa hade drabbats av njursvikt, som sjukhuset kontaktade socialtjänsten i Lomma.

”De lagade ingen mat”

Elsa beviljades då hjälp av hemtjänsten med 20 minuter på morgonen och 20 minuter till lunch. Enligt beslutet ska personalen tillreda enklare maträtter upp till fyra dagar i veckan och värma upp mat övriga tre dagar.

– Men de lagade ingen mat. De hinner ju inte för de har 20 minuter på sig. Och de kan inte laga mat, säger Elsa.

Elsa uppger att hon fick tillagad mat tre gånger, som omelett och pulvermos. Petra påpekar det självklara, att hemtjänstpersonalen inte är utbildade kockar.

– Det fungerade inte, säger hon.

Hon började då undersöka om det fanns hemkörning av matlådor. Men någon sådan service ger inte hemtjänsten i Lomma kommun. Det går heller inte att få mat levererad från någon restaurang.

Socialtjänsten föreslog då att Elsa skulle ta sig till ett äldreboende i centralorten Lomma för att äta lunch. Men det ligger en mil bort och Elsa, som går med rullator, klarar inte av att ta sig dit på egen hand.

– Då tyckte de att mamma skulle köpa djupfryst färdigmat. Men hon hade ju redan försökt med det. Det var därför hon hade blivit undernärd, säger Petra.

Fick näringsdryck

I stället fick Elsa näringsdryck. I köket står en stor låda fylld med flaskor som hon inte dricker. Hon vill ju ha riktig mat.

Till slut såg Petra ingen annan utväg än att själv börja laga maten till sin mamma. Under två års tid pendlade hon två gånger i veckan från Lund, där hon bor, med hemlagad mat till sin mamma i Bjärred, över en mil bort enkel väg.

Nyligen tog det stopp.

– Jag orkade inte längre, säger Petra.

I stället har hon nu börjat köpa finare lunchmat från ett hotell
i Lund. Den kommer hon med till sin mamma en gång i veckan. Den är vakuumförpackad och håller i kylen en vecka.

– Den smakar bra och nu blir jag mätt. Nu slipper jag svälta, säger Elsa.

Petra Rix är förvånad över att Lomma kommun inte levererar matlådor.

– Alla tror att alla kommuner har hemkörning av mat till äldre, men så är det inte. Man tror inte att det är sant, säger hon.

Vädjade till kommunen

Vad tycker du Elsa om att det inte finns matlådor i Lomma?

– Jag tycker verkligen att det är dåligt, säger 93-åringen.

Petra Rix var så upprörd över situationen att hon skrev en insändare i Sydsvenska Dagbladet som publicerades i augusti.

”Av Systembolaget kan man numera få vin, sprit och öl levererad hem till dörren men av hemtjänsten i Bjärred går det inte att få portionslagad mat hemkörd!”, skrev hon.

Petra Rix uppger att hon länge vädjat till Lommas kommunpolitiker om matlådor.

– De har hållit på att utreda detta länge nu – i mer än ett år – men det händer ingenting. Jag skulle vilja att mamma fick ett mål varm, näringsriktig mat och en liten efterrätt, med en klick grädde, så att det blir lite roligt att äta, säger hon.

Fick inget stöd

Hon försöker också lyfta frågan nationellt och har skickat otaliga skrivelser till instanser som PRO, Pensionärernas Riksorganisation, SPF Seniorerna, Socialstyrelsen och till regeringens socialminister Lena Hallengren (S).

Petra Rix uppger att hon inte fått stöd från något håll.

– Många äldre sitter ensamma hemma och så får de inte ens ordentlig mat. Nu ersätter man ju maten med näringsdryck, för att de gamla inte ska bli undernärda, säger hon.

Senaste nyheterna från Malmö och övriga
Skåne