Legendariska Palmespanaren Thure Nässén död

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Den legendariske Palmespanaren Thure Nässén är död.

Han somnade in i går efter en kort tids sjukdom, 83 år gammal.

– Jag är förkrossad, säger hans sambo Ulla Lindfors.

Thure Nässén var spanaren och förhörsledaren som blev rikskänd i samband med gripandet av Christer Pettersson i december 1988.

1 av 2 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Thure Nässén blev 83 år gammal.

Som polis var Thure Nässén under sin karriär särskilt omtalad för sitt fotarbete och sina goda kontakter. Och när han gick i pension i år 2000 beskrevs han som Sveriges mest erfarna mordutredare.

”Gick väldigt fort”

Hans sambo sedan 20 år tillbaka Ulla Lindfors, 86, berättar att Thure Nässén insjuknade i hjärtsvikt för tre veckor sedan.

– Det gick väldigt fort på sätt och vis. Han började tala konstigt och när vi kom in till sjukhuset visade det sig att han hade hjärtsvikt. I går strax efter klockan fyra somnade han in omgiven av sina barn, säger Ulla Lindfors.

Hon beskriver Thure Nässén som en ”riktig karlakarl” med ett stort polishjärta.

– Jag kommer att minnas honom som den mest generösa och ärliga människa. Han ömmade för de svaga, säger hon.

”Blev väldigt tyst”

I februari 2018 publicerade SVT:s ”Uppdrag Granskning” en dokumentär där Thure Nässén anklagades för att ha manipulerat förhör i Palmeutredningen för att sätta dit Christer Pettersson.

– Han var sargad in i själen av det och han kände att hans yrkesstolthet verkligen var ifrågasatt av kollegor som han hade arbetat ihop med. Efter programmet blev han väldigt tyst och jag tycker att han ändrade personlighet, säger Ulla Lindfors.

Tommy Lindström, före detta chef för Rikskrim, säger till Expressen om sin forna kollega Thure Nässén:

– Jag skattade hans polisförmåga att vara på fältet väldigt högt. Han var en av de sista killarna som hade de där bra personkontakterna och var både aktad och hatad av buset. Han såg ju till att många av dem åkte in under sitt arbete.

Publicerad: