SVT fälls för avståndstagande

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
SVT fälls för ett avståndstagande mot ett uttalande av Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
SVT fälls för ett avståndstagande mot ett uttalande av Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild.

Granskningsnämnden fäller Sveriges television för att ha tagit avstånd från ett uttalande av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, rapporterar SR Ekot.

Enligt SVT:s programdirektör Jan Helin var fällningen väntad.

– Den ligger helt i linje med den analys vi själva gjorde av vårt agerande efter händelsen, och hur det uppfattades. Då gick vi ut och sade att vi kommer att sluta med den här typen av avståndstaganden, säger Helin till TT.

Välkomnar beskedet

SVT konstaterade att avståndstagandena kräver för mycket förförståelse för att bli begripliga för publiken.

– Man ska ha koll på mediernas särskilda genomslagskraft och relationen till demokratiparagrafen. Vår slutsats blev att vi måste hantera sådant här journalistiskt i stället, med motfrågor och andra perspektiv, säger Helin.

Sverigedemokraterna välkomnar beskedet.

"SVT:s avståndstagande två dagar innan valet var inget mindre än en skandal. För oss var det uppenbart att man agerade utanför sitt uppdrag om opartiskhet. Detta är någonting SVT borde förstått innan man agerade som man gjorde", skriver presschefen Henrik Gustafsson i en kommentar till TT.

"Passar inte in"

Uttalandet i fråga fälldes i slutdebatten den 7 september i fjol.

– ”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig” – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige, sade Åkesson då.

Efter debatten kallade programledaren uttalandet "grovt generaliserande" och tillade att SVT tar avstånd från det.

Enligt granskningsnämnden riskerade SVT:s markering att framstå som ett politiskt ställningstagande, och det faktum att avståndstagandet gjordes i anslutning till en partiledardebatt spelade in i bedömningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE