Väljarna: Det är inte roligt nu

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-17

S-väljarna i Avesta har svårt att förstå vad som händer

inget att sätta emot Stämningen bland S-väljarna i Avesta är dämpad. Vid kaféet utanför kassorna till Coop i Avesta säljer Elvi Koskinen, 67, och Ulla Lehto, 64, från finska PRO lotter. De kom till Sverige från Finland på 1970-talet och klev in på verket utan att kunna ett ord svenska. ”Borgarna verkar så starka. Och vi har inget att sätta emot efter Mona”, säger Elvi.

AVESTA. Deras parti faller sönder.

I ett Sverige där inget är sig likt.

Över kaffekoppar och dammsugare försöker S-väljarna i Avesta förstå vad som har hänt.

besvikna  Ing-Marie Jonsson, Raija Arnell, Lars Hjort, Kerstin Andersson och Gert Hansson (med ryggen mot kameran) är besvikna socialdemokrater i Avesta.

Det ordnas qigong för de arbetslösa i Avesta. Men trots affischer och annons är det ingen som kommer. Instruktören Kerstin Andersson, 53 är inte förvånad.

– Det är ju en kravlös aktivitet. Ingen måste gå för arbetsförmedlingen.

Hon vet vad hon talar om. De senaste sjutton åren har Kerstin Andersson bollats runt i olika ams-åtgärder: utbildningar, projekt och program.

Den senaste åtgärden är att jobba med andra arbetslösa här i ”Gula villan”, ett gammalt trähus som fungerar som träffpunkt mitt i bruksorten.

”Partiet är förlorat”

Hon slår hon sig ner bland värmeljusen och det tidiga julpyntet, mitt emot Gert Hansson, 52. Han skadade ryggen på ett bygge i början av 90-talet. När han väl blev bra hade krisen kommit och jobben försvunnit.

Båda är socialdemokrater i en kommun där partiet fortfarande är starkt. Men där både Moderaterna och Sverigedemokraterna rycker fram.

De är inte förvånade över partiets kris.

– De följer efter borgarna och är bara intresserade av storstaden. Det är människorna där som är normen. Men de lever ett annat liv än du och jag, säger Gert.

Kerstin nickar.

– Det är många, många som släpar efter.

Hon talar om de missnöjda, utbrända, stressade. Alla hon menar hamnat utanför.

Fler arbetslösa slår sig ner vid bordet. Det är Raija Arnell, 50 och Ing-Marie Jonsson, 59. Och så Lars Hjorth, 38, som är duktig i bordshockey, men inte riktigt kan bestämma sig för vad han vill göra med sitt liv.

Socialdemokraterna måste ta svaga och arbetslösa på allvar. Ett steg till åt höger och det blir Folkpartiet, säger Lars.

Han tar en bit av dammsugaren.

– Men det är just det som kommer att hända. Det här partiet är förlorat.

Utanför gnistrar solen i den tidiga snön. De fortsätter att diskutera. Försöker reda ut vad som gått fel. Hur ett parti som byggt ett land kan falla sönder.

”Borgarna verkar starka”

Om en känsla av förändring, ett tåg som gått mot framtiden och lämnat människor kvar på perrongen.

Hur Socialdemokraternas kris är hela Sveriges.

Vid kaféet utanför kassorna till Coop säljer Elvi Koskinen, 67, och Ulla Lehto, 64 från finska PRO lotter. De kom till Sverige från Finland på 1970-talet och klev in på verket utan att kunna ett ord svenska.

– När kan ni börja? frågade tolken.

Sedan dess har det mesta förändrats. Inte heller de känner igen sig i partiet.

– Borgarna verkar så starka. Och vi har inget att sätta emot efter Mona, säger Elvi.

Hon vevar tombolan med enkronaslotter, där högvinsten – 100 kronor – just har gått.

– Det är inte roligt nu. Inte roligt alls.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln