UG kartlägger dömda våldtäktsmän

Uppdaterad 2018-08-23 | Publicerad 2018-08-22

490 av 843 gärningsmän som dömts för våldtäkt eller försök till våldtäkt har varit födda utomlands.

Det rapporterar SVT:s ”Uppdrag granskning” i onsdagskvällens program.

– Det är sociologiskt en av de relevanta faktorerna, men inte den enda relevanta faktorn, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

SVT:s ”Uppdrag granskning”, UG, har kartlagt samtliga som dömts för våldtäkt och försök till våldtäkt i Sverige de senaste fem åren, från 2012 till 2017.

I programmet, som sänds på onsdagen, redovisas statistiken. Totalt handlar det om 843 gärningsmän.

Många har varit alkohol- eller narkotikapåverkade och utbildningsnivån beskrivs som låg.

Men det är en annan fråga som programmet vill belysa.

”Den om gärningsmännens etniska bakgrund. Att söka svaret på den frågan har splittrat både forskare och politiker. Är det viktigt att veta eller inte? Och frågan är hur det egentligen ser ut?”, säger programledaren Ali Fegan i inledningen av reportaget.

490 av 843 födda utomlands

Av de 843 gärningsmän som dömts för våldtäkt eller försök till våldtäkt är 490 personer födda utomlands. Det är 58 procent.

För överfallsvåldtäkterna stiger siffran till 85 procent; 110 av 129 dömda personer de senaste fem åren är födda utomlands. 40 procent har bott här ett år eller mindre.

Granskningen visar även att över hälften av de dömda gärningsmännen är födda utanför Europa. Unga män från Afghanistan pekas ut, 45 av de som dömts för våldtäkter eller försök till våldtäkt kommer därifrån.

Kan inte dra slutsatser om alla

Uppdrag granskning påpekar i programmet att man inte kan dra slutsatser om alla våldtäktsmän då undersökningen bara gäller dömda – vilket är en liten del av de som anmäls och brotten som Brottsförebyggande rådet, Brå, får uppgifter om.

– Nu är den här debatten ju helt förblindad, nämligen det enda som är intressant är etniciteten. Och det tycker jag är sociologiskt en av de relevanta faktorerna. Inte den enda relevanta faktorn. Att det bara är den faktorn som undersöks beror så klart på den politiska diskursen som råder i det här samhället, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Uppdrag granskning sänds i SVT 1 klockan 20.00 onsdag den 22 augusti och på SVT Play.