Massmord på aboriginer kartläggs i Australien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Rob Griffith/AP/TT
En man besöker minnesplatsen för sin mördade styvdotter, en aboriginsk kvinna, vid Ten Mile Beach på australiska östkusten i augusti 2016. Myndigheternas ovilja att lagföra de misstänkta väckte debatt om rasism mot aboriginer.

Tusentals män, kvinnor och barn mördades av de europeiska kolonisatörer som lade under sig Australien.

För första gången kartlägger nu forskare massmordet i detalj – och spår att de kommer att landa i närmare 500 dokumenterade massakrer.

– Fasansfulla saker hände och vi måste inse det, säger forskningsledaren Lyndall Ryan vid University of Newcastle till nyhetsbyrån AFP.

Australiens urinvånare hade bebott kontinenten i omkring 50 000 år när de började fördrivas av europeiska nybyggare som anlände i slutet av 1700-talet. Genom att lägga pussel utifrån kolonisatörers dagböcker, dåtida nyhetsartiklar, statliga arkiv och aboriginers vittnesmål har historiker hittills lyckats belägga att över 6 200 människor mördades under koloniseringen.

Ökad medvetenhet

Detta i 250 massakrer – ett antal som lär fördubblas när projektet är fullbordat, enligt Lyndall Ryan.

– Det här börjar förändra hur vi ser på det förflutna. Det har skett ett skifte i medvetenheten hos australier och de är nu redo att ta reda på och ta in vad som hände, säger hon.

En massaker definieras som en händelse där minst sex personer mördats. Varje dokumenterad massaker har märkts ut på en interaktiv karta , tillgänglig för allmänheten. Planen är att forskningsprojektet ska vara färdigt nästa år.

Och resultaten börjar dimpa ner samtidigt som en debatt rasat om hur landet ska förhålla sig till sitt förflutna.

Omstridd nationaldag

Den 26 januari varje år åtnjuter australierna helgdag, till minne av det datum 1788 då de första kolonisatörerna anlände.

Många aboriginer kallar dagen "invasionsdagen". Och tecken finns på en förändring i attityden hos den vita majoritetsbefolkningen. Över hälften av australierna kan tänka sig att ändra nationaldagens datum, enligt en opinionsundersökning genomförd av tankesmedjan Australia Institute tidigare i år.

Den sittande konservativa regeringen har dock motsatt sig ett nationaldagsbyte.

Omkring en miljon människor uppskattas ha bott i Australien när kolonisatörerna anlände. I dag utgör de kraftigt marginaliserade aboriginerna endast omkring tre procent av befolkningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE