Gävlebocken överlevde julen – nu plockas den ner

Av: Malin Wigen, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Gävlebocken fick stå orörd.
Foto: TT
Gävlebocken fick stå orörd.

Det är ett av få år som Gävlebocken har fått stå helt orörd hela tiden ut. I dag monteras den oskadda julattraktionen ned.
– Det betyder otroligt mycket, det blir ju verkligen en sorg och ilska när bocken utsetts för attentat, säger bockens talesperson Maria Wallberg till TT.

Sedan 1966 har man satt upp Gävlebocken och det är sällan den har klarat sig hela julen – men så blev inte fallet i år. Gävlebocken har fått stå orörd och nu den andra januari ska man plocka ned den. Det är den 15:e gången som den har fått stå orörd.

– Det är ju en kär julsymbol, inte bara för gävleborna utan faktiskt för otroligt mycket människor runt både Sverige och världen. Det visar ju på hur otroligt stor Gävlebocken är och många följer honom via webbkamera och Twitter. Självklart betyder det jättemycket, också för Gävle rent turistekonomiskt, när den här fina julsymbolen finns på plats, säger Maria Wallberg.

Har skyddats av ex-fångar

Det är en rad faktorer som skyddat bocken från olika dåd, menar Maria Wallberg. Bland annat har den ideella organisationen X-cons Gävleborg, som består av ex-kriminella, hållit Gävlebocken sällskap. Men främst är det den nya gärdsgården som hållit elden borta från halmen.

– Vi har gjort högre staket den här gången, det är som dubbla gärdsgårdar. Det gör faktiskt väldigt mycket för att förhindra att man tar sig in och ut till Gävlebocken, och skulle man ta sig in så skulle säkerligen en vakt också hinna få en när man är på väg ut igen. Det tror jag är något som avskräckt många från de spontana dåden som har skett ganska ofta på natten efter att människor varit ute på krogen, säger hon.

"Fantastiskt bra"

Senast Gävlebocken klarade sig helskinnad igenom firandet var 2014. Att den står kvar ända till dagen den ska monteras ned är ovanligt och blivit en nyhet i sig.

– Det har ju varit stort intresse och den senaste veckan varit mycket i medierna om att den står kvar. Det känns fantastiskt bra, säger Maria Wallberg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN