Begler till motangrepp

Av: TT

Publicerad:
Ann-Marie Begler fick sparken som generaldirektör på Försäkringskassan. Nu ger hon regeringen svar på tal. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson / TT
Ann-Marie Begler fick sparken som generaldirektör på Försäkringskassan. Nu ger hon regeringen svar på tal. Arkivbild.

Anne-Marie Begler utesluter inte att det var olagligt av regeringen att sparka henne som generaldirektör för Försäkringskassan.

– Det tror jag absolut att det kan vara, men om det är det får andra fastställa, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Avskedet meddelades plötsligt den 27 april av socialminister Annika Strandhäll (S). Efter mindre än tre år fick Begler lämna posten som chef för en av Sveriges största myndigheter.

Under den tiden lyckades hon vända kurvan för sjuktalen, vilket också regeringens krävt av henne. Men nu var det enligt Strandhäll dags för FK att – med en ny ledning – fokusera på att förbättra stödet till individen och stärka samarbetet med andra.

Avskedsdagen skickade Begler ut en videohälsning till FK:s över 14 000 medarbetare. Där tackar hon för sig och konstaterar att hon nu i valtider personligen fått uppleva hur de politiska vindarna blåser.

– Det som har tagits upp med mig är att man känt en oro över de diskussioner som varit kring beslut för enskilda personer. Att de ska leda till att man likt andra regeringar kan förlora valet, säger Begler till DN.

Många tunga röster, från höger till vänster, har ryckt ut till Beglers försvar och kritiserat regeringens agerande. Personer från FK:s ledningsgrupp och tidigare generaldirektörer har uppmanat regeringen att ge henne jobbet tillbaka.

Strandhäll ska förklara sig i riksdagens socialförsäkringsutskott och Liberalerna har anmält ministern till konstitutionsutskottet (KU).

– Ja jag tycker det är väldigt bra om KU prövar detta, sägerBegler som inte haft någon kontakt med ministern sedan avskedet.

Publicerad: