Klagade på servicen – fick hatmejl

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-06

Klagobrevet sattes upp i McDonalds personalrum

En ung man i Falun klagade på McDonalds service. När klagobrevet nådde restaurangen fick han hatiska mejl.

Alla anspelade på hans homosexualitet.

– Jag bröt ihop och grät, säger mannen till Dalarnas tidning.

Mannen var missnöjd med servicen på McDonalds i Falun. Han skrev ett brev för att påpeka bristerna och lämnade sina kontaktuppgifter. Hans klagobrev sattes upp på restaurangens anslagstavla i personalutrymmet. Snart fick falubon ta emot flera hatiska mejl.

– När jag fick det första brevet bröt jag ihop och grät, säger mannen till Dalarnas tidning.

Mejlen anspelade på hans sexuella läggning. Det här är ett av dem:

"Du din jävla bögjävel, jag hoppas du aldrig dyker upp på McDonalds i Falun mer. Alla på restaurangen hatar dig och vet vem du är, din jävla homohora."

Klassades som hatbrott

Falubon polisanmälde mejlen. Hoten och skällsorden kategoriseras som hatbrott.

– Hatbrott kan vara allt från att bli nedslagen på stan, bli utkastad hemifrån till att någon skriker skällsord i skolan, säger Felix König, förbundsordförande i RFSL Ungdom.

I dag samlas de anställda på McDonalds i Falun till ett informationsmöte. Alla säkerhetsrutiner ska gås igenom.

– Jag har jobbat för McDonalds sedan 1984 och aldrig varit med om något liknande. Det här är helt främmande för oss, vi jobbar inom en mångkulturell kedja och sådana här värderingar existerar inte hos oss. Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Claes-Göran Jönsson, ägare till McDonalds i Falun.

– Kundens klagomål sattes upp på väggen i all välmening för att alla skulle förstå vad de kan förbättra i kontakten med kunderna. I framtiden kommer vi vara noga med att den som klagar inte ska ha sina kontaktuppgifter synliga, säger Claes-Göran Jönsson.

Kan bli avskedad

Om det visar sig att någon av de anställda ligger bakom hotbreven får personen inte längre jobba kvar. Claes-Göran Jönsson har själv inte pratat med mannen, men en av hans medarbetare har varit i kontakt med honom.

– Jag vill först se om han är intresserad av att ha en kontakt och hitta ett bra sätt att prata med honom.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet ökade hatbrotten med homofobiska motiv med 45 procent förra året.

– Ökningen beror delvis på att man vågar anmäla sådana här brott oftare i dag. I Sverige har vi en självbild av att vi är öppna och inkluderande, men det är en bild som inte alltid stämmer med verkligheten, säger Felix König, förbundsordförande i RFSL Ungdom.

”Viktigt att anmäla”

Han är glad att falubon vågade polisanmäla hoten.

– Det är viktigt att anmäla även om det kan vara en svår process. Det är inte alltid som polisen har rätt kompetens att hantera de här frågorna, han bör även ta kontakt med Diskrimineringsombudsmannen. Där finns kunskap och stöd, säger Felix König.