Läkare: låt mig skriva ut cannabis i Sverige

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2015-01-21

Norge har sagt halv-ja till oprocessad marijuana.

Danmark likaså.

I Finland får man inte bara föra in Bedrocan – läkare får också skriva ut det.

Och nu har för första gången en svensk läkare ansökt om tillstånd att få skriva ut cannabis som läkemedel.

Fem amerikanska delstater har redan legaliserat cannabis. Ytterligare tjugotre delstater har sagt ja.

I Kanada blomstrar affärerna för världens första marijuanaautomat.

Den kallas "den gröna vågen" och den pågår inte bara i Nordamerika.

Inställningen till marijuana ändras även i flera av Sveriges grannländer och sätter nu press på Sverige att öppna gränserna för medicinsk användning, skriver Svenska Dagbladet.

"Vi har inte mycket att erbjuda"

Cirka 100 norrmän reser regelbundet till Holland för att – fullt lagligt – få läkemedelet Bedrocan, oprocessad marijuana, utskrivet. Även i Danmark är det tillåtet att föra in Bedrocan i landet och i Finland får till och med inhemska läkare skriva ut läkemedlet.

I Sverige är Bedrocan, som oftast skrivs ut för kronisk smärta, inte tillåtet. I nuläget.

Det vill en svensk läkare ändra på.

Tom Flou, specialist i allmänmedicin i Kristianstad, har ansökt till Läkemedelsverket om att få skriva ut läkemedlet till en patient.

– Den här specifika patienten lider av svåra smärtor och har tidigare prövat cannabis och haft nytta av det, säger han till Aftonbladet.

Vilka grupper skulle kunna tjäna på att få läkemedlet utskrivet?

– Olika grupper som lider av smärta. Om man ser på till exempel patienter med fibromyalgi så har vi inte så mycket annat att erbjuda dem, säger Tom Flou.

Fick nej av Läkemedelsverket

Läkemedelsverket har sagt nej och hänvisar till bristfällig dokumentation av effekt och säkerhet. Det håller inte Tom Flou med om.

– Marijuana är ett tämligen säkert preparat, det är väl beprövat bland allmänheten och har inte uppvisat några större risker, säger han.

Tom Flou planerar inte att försöka överklaga Läkemedelsverkets beslut, men våra grannländers förändrade inställning kan öppna för en ändring även i Sverige, menar Josefin Månsson, doktorand på Stockholms universitet, som Svenska Dagbladet pratat med.

– Det finns grupper som är mycket kritiska till den svenska politiken, säger hon.

Totalt 150 personer i Sverige använder läkemedel tillverkade av cannabinoider lagligt. Cirka 90 personer får nyttja läkemedlet Sativex, som godkändes 2012 för ms-sjuka, och ett 60-tal personer får använda Marinol som främst används för hjälp vid illamående i samband med HIV.

– Problemet är att det finns tusentals personer i Sverige som skulle kunna få hjälp som inte är döende i cancer eller lider av svår MS, säger Jens Waldmann.

– Det finns ett behov i Sverige. Samtidigt som psykvården krackelerar klarar vi inte av att se nya alternativ. Det är fel, säger han.

"Kunde kontrollera ångesten"

Jens Waldmann greps av polis påskdagen 2014. Då hade han nyttjat cannabis för eget bruk i fem års tid.

– Jag rökte 0,8 gram tre gånger i veckan. Det var de bästa fem åren i mitt liv. Från att ha varit oförmögen att behålla ett arbete i många år kunde jag hantera ångesten och depressionerna. Jag öppnade tatueringsstudio, gifte mig, skaffade barn. Jag kunde hålla ångesten i schack på ett sätt som alla mediciner som läkare skrivit ut inte klarade, säger han.

Jens Waldmann dömdes till 75 timmars samhällstjänst och två års villkorlig dom. Han har överklagat till hovrätten.

– För mig är det en principfråga. Det finns inget brott när det inte finns något offer. Jag har inte sålt någonting och jag har inte köpt någonting.

Hovrättens beslut kommer den 29 januari.

– Jag får mejl och samtal varje dag från människor som tackar mig för att jag tar fighten. Det är inte en mirakelmedicin för alla men det var det för mig. Det är därför jag slåss för det, säger han.

"Det dröjer länge"

Men Per Johansson, generalsekreterare på Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, tror att det dröjer länge innan det blir lagligt för svenskarna att nyttja cannabis.

– Det som sker i USA är pinsamt för USA som nation, att man röstar om vad som ska vara ett läkemedel i varje stat. Jag menar, det är ungefär som att landstingsfullmäktige i Stockholm skulle fundera kring vad som är lämplig cancermedecin. Så går det inte till.

Per Johansson säger att Sverige "inte ens är i närheten".

– Det är ett fåtal som försöker importera den här diskussionen från USA. Good luck, säger jag. Läkemedel i Sverige måste gå igenom den sedvanliga prövningen. Marijuana skulle aldrig klara den processen.

ANNONS