Löfven och Kristersson gav slutrapport

Möten med talmannen inför omröstning om ny statsminister

Publicerad 2019-01-10

Vem får kandidera till statsminister?

Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson vill spekulera i sina chanser efter sina möten med talmannen.

– Jag upplever att vi har en konstruktivitet som jag hoppas ska bära hela vägen fram, säger Stefan Löfven.

– Jag står till fortsatt förfogande som statsministerkandidat, kontrar Ulf Kristersson.

Stefan Löfven var först ut att träffa Andreas Norlén, klockan 10 i dag, torsdag. En halvtimme senare var det Ulf Kristerssons tur att försöka övertyga talmannen.

Löfven mötte media på en kort träff efter mötet.

– Jag har rapporterat vid två tillfällen att samtal har inletts, samtal pågår och gör det fortfarande med en uppriktig ambition att se till att Sverige så snabbt som möjligt får en handlingskraftig regering, säger Stefan Löfven.

CNP
Live

”Kan inte ge procentchans”

Samma fyra partier samtalar som före helgerna, enligt Löfven. Det vill säga Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet.

Löfven vill inte sia i vem som får chansen.

– Det är väldigt svårt och jag kan inte ge någon procentchans. Men det klart att mitt arbete syftar till att jag ska kunna bilda regering, säger Löfven.

Ulf Kristerssons träff med Andreas Norlén drog ut lite längre på tiden än Löfvens.

– Jag kan bekräfta att det under helgerna pågått intensiva samtal mellan Alliansens fyra partier. De samtalen har varit i god anda och positiva, uppfattar jag det som, säger Ulf Kristersson efteråt.

– Jag kan också bekräfta att jag står till fortsatt förfogande som statsministerkandidat, fortsätter Kristersson.

Kristersson fick frågor om den "anti-sd"-klausul som det rapporterats om i media.

– Jag tänker inte gå in nånting på delar av det här arbetet.

Efter mötet skickade talmannen Andreas Norlén ut ett pressmeddelande. Han skrev:

– Jag har i dag talat med de båda huvudkandidaterna till statsministerposten och tagit del av deras respektive bedömningar av regeringsbildningen. Jag ser nu fram emot att träffa samtliga partiledare på måndag för att därefter kunna nominera en statsministerkandidat på måndag eftermiddag.

Förhoppningarna är stora att nästa statsministeromröstning, onsdagen den 16 januari, ska bli slutpunkten för den här regeringskrisen. Vem som då är kandidaten kommer troligtvis att tillkännages på måndag. I dag ska talmannen inte hålla någon pressträff, möjligtvis kan det komma någon skriftlig bulletin.

Ska möta Valmyndigheten

Om Sverige inte får någon statsminister heller i den tredje omröstningen finns bara en chans kvar innan det blir extra val. I dag ska Valmyndigheten rapportera till talmannen om förutsättningar för ett eventuellt extra val.