Uppgörelsen klar: Lägsta pensionsåldern höjs till 64

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2017-12-14

Den blocköverskridande pensionsgruppen är överens om att höja den lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 61 till 64 år.

Samtidigt förlängs tiden som anställda har rätt att jobba kvar.

– Det är en historisk överenskommelse, säger socialminister Annika Strandhäll.

Den lägsta åldern att ta ut allmän pension höjs från 61 till 64 år under en tioårsperiod. Det är den enskilt största förändringen i den blocköverskridande pensionsöverenskommelse som presenterades i dag.

För Socialdemokraterna är det viktigaste, enligt socialminister Annika Strandhäll, att uppgörelsen innebär en förbättring för de sämst ställda pensionärerna.

– Vi förbättrar garantipensionen och höjer bostadstillägget. Dessutom ser vi till att kasta ut skurkarna ur pensionssystemet, säger Strandhäll till TT.

Hon framhåller att den faktiska pensionsåldern redan i dag är 64,5 år, med anledning av förslaget att höja åldern när den får tas ut till 64 år.

– Jag tror att det finns en förståelse hos svenska folket att när vi lever allt längre så måste människor få möjlighet att arbeta längre, säger Liberalernas ekonomisk politiska talesperson Mats Persson, till TT.

Höjs i flera steg

Överenskommelsen är en riktig kalldusch för alla som tänkt att sluta jobba tidigt. Höjningen kommer att ske i flera steg. 2020 höjs åldersgränsen från 61 till 62. Tre år senare justeras den upp till 63, och 2026 ska förändringen vara helt genomförd.

”Medellivslängden ökar med 3,5 timmar varje dygn i Sverige. Det är positivt, men innebär att pensionernas andel av slutlönen blir lägre eftersom de måste räcka under en längre tid. För att upprätthålla bra och trygga pensioner behöver arbetslivet därför förlängas och bli mer hållbart”, skriver partierna på DN Debatt.

Får rätt att jobba längre

Uppgörelsen innebär också att rätten att stanna kvar på arbetsmarknaden förlängs från 67 till 69 år. Även den förändringen görs stegvis fram till år 2023.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är kritisk mot den höjningen.

– Att ge redan anställda en ensidig rätt att stanna kvar i arbete till 69 år gör det svårare för äldre personer att få tillsvidareanställningar. Redan med dagens regler är lagen om anställningsskydd ett betydande anställningshinder, säger vd:n Carola Lemne i en kommentar.

Liberalernas talesperson Mats Persson menar dock att politikerna tagit till sig av kritiken.

– Det är ett sätt att underlätta för arbetsgivaren, men naturligtvis också stärka rätten att vara kvar på arbetsmarknaden, säger han.

Gör om PPM

Aftonbladet kunde redan under onsdagen rapportera om att uppgörelsen var klar. En centralt placerad källa uppgav då att en omfattande reform av premiepensionssystemet PPM ingår i uppgörelsen.

– Antalet fonder minskar avsevärt och oseriösa aktörer ska portas, sa en uppgiftslämnare.

Omgörningen av PPM bekräftades när pensionsgruppen presenterade överenskommelsen.

”Staten kommer ta ett större ansvar för att det inte ska kunna finnas oseriösa aktörer i premiepensionssystemet”, skriver de sex partierna.