Lyhörda politiker? Nja, snarare döva

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ibland är det en fest att läsa politikers och tjänstemäns styrdokument, det vill säga de bestämmelser och regler som ska ligga till grund för deras arbete och redan nu tänker du ”vad fan, skämtar hon eller?”.

Nej, jag skämtar inte. Jag gillar sånt. Vi tar ”unga människor” som exempel. Så här säger styrdokumenten: Unga människor ska ha verklig tillgång till makt. Eller den här: politiker och beslutsfattare ska vara lyhörda för nya former av kultur. Eller: unga ska ha möjlighet till kultur- och fritidsverksamhet på egna villkor.

Låter toppen eller hur?

Nu tänker du: yada yada yada, snacka går ju. Och du har naturligtvis rätt. Det är oftast väldigt långt mellan ord och handling. De där 192 miljonerna som regeringen nästa år har avsatt till ungdomspolitik, kommer knappast hamna hos unga människor själva att ha inflytande över.

När jag för några år sen tittade närmare på just ord versus handling, hamnade jag bland annat i Örebro.

Där fick den unga kulturföreningen som arrade spelningar varje vecka, filmvisningar och utställningar, 9 000 spänn för ett års verksamhet. Samtidigt gavs jazzföreningen, vilka i ärlighetens namn mest bestod av ett gäng äldre män med ett arbete, ett stöd på 225 000 kronor.

En klassiker.

Dessutom lyckades kommunen bränna 600?000 kronor på ett nationaldagsfirande samtidigt som man tackade nej till att bli P3 Popstad.

Lyhörda? Nja, sådär.

Och jag vet inte hur många exempel jag har sett på präktiga ungdomsråd som visas upp av lokalpolitiker när det kommer besök utifrån, men som egentligen alls inte har nåt att säga till om.

För att inte tala om alla ”Disko mot droger” som välvilliga men ack så förvirrade vuxna har försökt arrangera åt ungdomarna. Detta samtidigt som ungas egna initiativ snarare ses som problem än som en möjlighet.

Därför är jag inte särskilt förvånad över Ungdomsstyrelsens nyligen utkomna rapport, som visar att en av tre ungdomar är missnöjda med fritidsutbudet där de bor.

Men är allt kris och katastrof? Nej, inte bara. Är du ung och vill göra grejer (vad kan bara du veta) – skicka ett mejl till mig så ska jag berätta om alla cash du kan söka

Nennie Dielemans

ANNONS

Följ ämnen i artikeln