Det finns alltid en snyggare tapet där ute

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har just sålt mina skinnsoffor som jag köpte för sex år sedan. Försäljningen gick med en kraftig förlust men vad gör väl det. Det är dags att förnya sig.

Idag känns det som om man byter stil i hemmet lika fort som klädmodet ändrar sig.

En soffa här och ett nytt bord där.

En fondvägg i en avvikande färg tapetseras om med gigantiska blommor eller medaljonger. Det var ju dom tapeterna man rev ner för femton år sen.

Själv målar jag just nu om mitt gamla sovrum som fram tills för ett år sedan gick i indisk stil. Då var väggarna mörkröda och en stor sängram med gardiner runt om tog upp hela rummet.

Man har så många idéer om hur det ska se ut så det är inte klokt.

Hur många gånger har man inte kommit på sig själv, vid besök hos den äldre generationen, att fundera över hur mycket man skulle vilja förändra i deras trygga vrå.

Där finns sällan möbler som matchar varandra och där ligger det broderade eller virkade dukar under varenda prydnadssak.

I de hemmen är man nöjd som det är. Det finns inga större planer på att köpa sig en soffa i microfiber

eftersom den gamla i det slitstarka tyget funkar alldeles utmärkt och inte är sönder någonstans. Inte heller finns någon plan på att renovera om badrummet där handfatet, toalettstolen och badkaret matchar varandra, i färg.

Hello Roomservice!

Mitt hem är kaos just nu, men

någonstans har jag hört att ur kaos skapas ordning. Gästtoaletten är nymålad och den gamla trappan har fått sig en uppfräschning. Överallt ligger det prylar som ska någonstans.

Frågan jag ställer mig själv är om man nånsin blir nöjd och i så fall hur länge?

Oftast behöver ingen be mig om att förnya utan det bara händer av sig självt.

Fantastiskt va? Eller är det bara sånt som sker när man är kvinna?

Jag var på en föreläsning en gång där föreläsaren ställde frågan hur många timmar man tillbringar i sängen kontra bilen. I mitt fall är det ganska många i sängen.

Det var efter den föreläsningen jag gjorde slag i saken och köpte mig en kvalitetssäng. Det var exakt det jag behövde höra för att bestämma mig att lägga över trettiotusen på att sova extra skönt om nätterna.

Men det finns ingen som har stått och talat om för mig att jag behöver en ny soffa för att titta mer på tv

eller ett nytt kök för att kunna laga mat bättre.

Det är det ingen som har behövt.

Erica Johansson

Följ ämnen i artikeln