Publicerad:

55-årig man häktad efter knivattack på Ica

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:

En 55-årig man häktades på måndagen för försök till mord efter att ha knivhuggit två personer på Ica Maxi i Olofström. En kvinna fick livshotande skador.

Nu visar det sig att den häktade tidigare dömts för misshandel:

– Vid det tillfället överlämnades han till rättspsykiatrisk vård, säger kammaråklagare Malin Niklasson.

Mannen greps vid lunchtid i torsdags sedan han hade attackerat två personer på Ica Maxi i blekingska Olofström.

Vid häktningsförhandlingen i Blekinge tingsrätt på måndagen erkände 55-åringen gärningarna, men inte brottsrubriceringen. Mannen hävdade i stället via sin advokat Nils Fagrenius att det handlade om grov misshandel och försök till grov misshandel.

Motivet bakom attacken på Ica Maxi i Olofström är fortfarande okänt.
Foto: Peo Möller / TOPNEWS.SE
Motivet bakom attacken på Ica Maxi i Olofström är fortfarande okänt.

Något egentligt motiv har inte framkommit:

– Motivet har varit oklart. Han har känt sig arg och besviken på medmänniskor i sin omgivning och därför begått det här. Man kan väl konstatera att det är en person som inte mår så bra, säger Malin Niklasson, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Karlskrona.

Hon uppger att mannen dömdes ”ganska långt tillbaka” för misshandel. Påföljden blev då rättspsykiatrisk vård.

55-åringen gick runt med en varukorg inne på Ica när han plötsligt tog en kniv och högg en 65-årig man i ryggen. Mannen skadades inte alls, eftersom han hade en Ipad i sin ryggsäck som stoppade hugget. Övervakningsfilmer från Ica Maxi visar tydligt hur mannen knivhuggs.

– Mannen upplevde det som att han blev knuffad. Polis har varit hemma hos 65-åringen och pratat med honom om händelsen, men det har inte hållits något formellt förhör med honom än, säger kammaråklagare Niklasson.

”Upptäcker snart att hon blöder”

När 55-åringen försökt men misslyckats att knivhugga 65-åringen tog han en ny kniv i affären. Den här gången anföll han en kvinna i 50-årsåldern. Hon förhördes av polis i helgen:

– Hon berättar att hon helt plötsligt och oförberett blir angripen. Hon upplever det som ett slag i magen, men upptäcker ganska snart att hon blöder och har ett sår i magen. Då förstår hon att hon blivit knivhuggen, berättar Niklasson.

Kammaråklagare Malin Niklasson känner inte till hur kvinnan mår i dag måndag, men säger:

– Jag fick besked under helgen att tillståndet var allvarligt när hon kom in till sjukhuset. Det bedömdes att hon hade livshotande skador, och hon opererades i magen. Status i dag har jag inte klart för mig, inte heller om hon är kvar på sjukhuset.

Kvinnan höggs med en kökskniv. Knivbladet var tio centimeter långt. Knivbladet som mannen attackerades med satt kvar i mannens ryggsäck. Bladet hade gått av när kniven träffade Ipaden, upptäckte polispatrullen som träffade 65-åringen efter knivattacken.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN