Fler svenskar vill ta emot färre flyktingar

Uppdaterad 2015-11-09 | Publicerad 2015-11-07

Alltfler svenskar vill ta emot färre flyktingar än i dag, visar en ny mätning från SvD/Sifo.

På bara två månader har antalet svenskar som vill ta emot färre flyktingar gått från 29 till 41 procent.

Två månader har förändrat den svenska opinionen kring flyktingmottagandet.

41 procent av svenskarna vill nu att lagar och regler ändras så att färre flyktingar får uppehållstillstånd, enligt SvD/Sifos novemberundersökning.

I september svarade 29 procent ja på samma fråga – en undersökning som kom precis efter att bilderna på treåriga Alan Kurdi, som spolats upp på en Medlehavsstrand, publicerats över hela världen.

”Gränsen är nådd”

Regeringens tonläge i flyktingfrågan har förändrats kraftigt. Migrationsminister Morgan Johansson (S) pratar om att verkligheten har sprungit ifrån politiken. Han beskriver det som att ”gränsen är nådd” och att flyktingar som kommer till Sverige inte kan garanteras tak över huvudet.

– De som kommer hit får vara beredda att lösa sitt boende på egen hand, sa han till Aftonbladet under torsdagen.

Men om Sverige nu har nått gränsen för hur många flyktingar som kan tas emot vill inte Morgan Johansson säga.

Inte förvånad över resultatet

Vänsterpartiets migrationspolitiske talesperson, Christina Höj Larsen, säger med anledning av resultatet i undersökningen att hon vill se en ledare inom regeringen som kliver fram. V står utanför den blocköverskridande uppgörelsen som nyligen slöts om flyktingpolitiken.

– Jag är inte alls förvånad, för lyssnar vi på vad både oppositionen och regeringen nu säger så skräms de. Signalpolitiken gör människor rädda och oroliga, säger hon till SvD.

Pekar åt samma håll

Även DN publicerade en undersökning från Ipsos som visar att attityden i flyktingfrågan håller på att vända. På bara en månad har andelen som tycker att Sverige ska ta emot färre flyktingar gått från 30 till 42 procent.