Göteborg

Portar rökare – från att blossa hemma hos sig själv

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

De kommunala bostadsbolagen i Göteborg bygger rökfria bostäder.

Vilket får kritik av den lokala Hyresgästföreningen:

– Det är fullt lagligt att röka i samhället och det borde man få göra i sin bostad, säger juristen Roger Höög.

Så blir du rökfri – för alltid

De kommunala bostadsbolagen Poseidon och Familjebostäder har i ett principbeslut slagit fast att alla deras nybyggda hyresrätter ska vara rökfria, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Man får vara rökare men inte röka inomhus, i allmänna utrymmen eller vid bostadsnära utrymmen, säger Göran Leander, chef för affärsutveckling och kommunikation på bostadsbolaget Poseidon till Aftonbladet.

”Blir diskussion”

Hyresgästerna av de nya bostäderna får skriva under en överenskommelse där de förbinder sig att följa riktlinjerna, men även att de ansvarar för sina gäster.

I avtalet står det: ”Rökförbud gäller i de enskilda lägenheterna, i gemensamma utrymmen, på balkonger och uteplatser. Rökning får inte heller i övrigt ske i den husnära utemiljön”

– Om man inte följer de reglerna som man har godkänt, då blir det naturligtvis en diskussion. Men vi vet ännu inte vad konsekvensen blir om någon som medvetet bryter mot det. Den yttersta konsekvensen är att det blir en juridisk process i hyresnämnden, var den landar vet vi inte. Det är inte prövat, säger Göran Leander.

”Vad blir nästa steg?”

Andelen allmännyttiga bostadsbolag som redan nu erbjuder rökfria bostäder var 2013 18 procent. Det visar en enkätundersökning från de allmännyttiga bostadsbolagens branschorganisation Sabo.

Beslutet att enbart låta ickerökare flytta in i nybyggda husen kritiseras av Roger Höög vid Hyresgästföreningen i Göteborg.

– Det är fullt lagligt att röka i samhället och det borde man få göra i sin bostad. Men frågan är vad som blir nästa steg? Det kan bli djur det handlar om då. Eller parfymer för att de luktar. Hur långt ska detta få gå?

”Särbehandling”

Att de kommunala bostadsbolagen i Göteborg tillåter rökning utanför den ”husnära utemiljön” tycker han diskriminerar personer med fysiska förhinder eftersom de kanske inte har möjlighet att ta sig utom fastighetsgränsen för ett bloss.

Höög menar att det går att bygga husen och leda om ventilationen så att grannar inte störs av rökande hyresgäster. Enligt praxis är  det dessutom upp till hyresgästen att ersätta bolaget i fall det uppstår skador på lägenheten efter rökning inomhus.

– Det är inte så att jag tycker att det här med att röka är fantastiskt, jag är nog den första att säga att det inte är bra. Men så länge det är tillåtet i samhället och i bostadsrätter och villor, så varför ska hyresgäster särbehandlas?

Så blir du rökfri – för alltid

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Hyresgästföreningen

Tobak