Experterna: Kan vara från första världskriget

Uppdaterad 2015-07-29 | Publicerad 2015-07-27

Ubåten hittades i Östersjön onsdags.

Enligt experterna kan den vara över hundra år gammal.

– Med tanke på storleken kan det vara en Som-ubåt från första världskriget, säger ubåtsjägaren Göran Frisk.

Vrakletarna i Ocean x team upptäckte ubåten i onsdags.

Fyndplatsen uppges vara på Östersjön, cirka 2 750 meter från den svenska ostkusten i mellersta Sverige.

Nu kommer ubåtsexperterna med sina teorier.

”Kan vara från första världskriget”

Enligt flera av dem kan ubåten ha legat på botten av Östersjön riktigt länge innan den hittades. Göran Frisk, som var chef för det svenska försvarets ubåtsjaktstyrka under 1980-talet, tror att ubåten är rysk.

–Som jag ser det kan det vara en Som-ubåt från första världskriget med tanke på dess storlek, en cosmosubåt eller en tredje, modern typ av ubåt, säger han.

Per Andersson, pensionerad överstelöjtnant i Kustartilleriet, är säker på sin sak. För tidningen Expressen uppger han att farkosten som hittades är den ryska ubåten Catfish. Farkosten sjönk 1916 och heter Som på ryska.

–Jag känner mig väldigt säker på att det är en Catfish. Det stämmer bra överens med detaljerna på ubåten, säger han.

Enligt Per Andersson har anställda inom Försvarsmakten varit medvetna om koordinaterna i cirka ett års tid.

”Ålderdomlig konstruktion”

I sin forskning har ubåtsexperten Ola Tunander riktat in sig på ubåtar från 1980-talet. Han tror att fyndet i Östersjön är äldre än så.

– Den ser ju ganska eländig ut. Den ålderdomliga konstruktionen gör att den verkar vara gammal men det märkliga i hela den här historien är att den ändå ser ut att vara i så gott skick, säger Tunander.

Ubåtens luckor var stängda när den upptäcktes.

– Det kan betyda att det finns besättning kvar. I så fall kan det innebära att de drabbats av förgiftning, till exempel av gas i ubåten, säger Göran Frisk.

Tecknen avslöjar

Detaljbilder från vraket ger också en fingervisning om att det troligtvis rör sig om en gammal, rysk farkost.

Enligt försvars- och säkerhetspolitiske bloggaren Carl Bergqvist – som går under namnet ”Wiseman” – är ubåtens tecken avslöjande.

”Påväxten synlig på bilden med bokstäverna. Tyder på äldre vrak. Vad som är än mer intressant är den synliga slutbokstaven som nämligen verkar vara det ryska alfabetets 'hårdtecken' om jag ser rätt. Hårdtecknet försvann i och med den språkreform som genomfördes efter den kommunistiska revolutionen”, skriver han på Twitter och fortsätter:

”Det skulle i så fall tyda på ett vrak med ursprung under, eller än mer sannolikt, före första världskriget”, skriver han.

Jessica Winblad-Carlzohn, är fil. doktor i ryska på Lunds universitet

– Förekomsten av hårdtecknet kan betyda – men behöver inte betyda – att ubåten tillverkades före reformen. Det tog lång tid för reformen att gå igenom, säger hon.

ANNONS