Per-Olle, 63, bestals av fräcka halsbandstjuvarna

Publicerad 2017-08-04

Gärningsmannen gjorde high five med Per-Olle Olsson, 63, och gick sedan till attack.

Ett tag senare märkte Per-Olle att hans halskedja saknades.

– Det var en chockartad upplevelse, säger han till Aftonbladet.

Halskedjan som Per-Olle bestals på var en kär ägodel, ett smycke han köpt under en semesterresa.

Halv tio på förmiddagen den 12 juli var Landskronabon Per-Olle Olsson, 63, på väg från sitt kontor i centrala Helsingborg till ett läkarbesök. I närheten av en uteservering stötte han på en yngre man som ville göra high five med honom.

– Till en början upplevde jag honom som vänlig, men sedan gick han till attack. Han började skrika och ta mig om nacken, berättar Per-Olle.

Det tog en halvminut, sedan var mötet över och killen lämnade platsen tillsammans med sin kumpan. Per-Olle skyndade vidare till läkaren och tänkte inte mer på händelsern förrän han var tillbaka på kontoret igen.

– Då upptäckte jag att halskedjan var borta. Jag hade köpt den på en semesterresa som ett minne. För mig var den värdefull.

”Hade kunnat identifera honom”

Per-Olle kontaktade polisen och anmälde stölden. Polisen i Helsingborg bekräftade för honom att stölder med den här typen av tillvägagångssätt skett 20 till 25 gånger den senaste tiden i centrala Helsingborg.

– De tog emot anmälan och ringde mig senare för att få ytterligare uppgifter. Men i förra veckan fick jag ett skriftligt besked om att förundersökningen lagts ner.

Efter att ha sett de bilder som Aftonbladet publicerat när en yngre man ger sitt offer en kram och klapp samtidigt som han rycker åt sig sitt offers halskedja, är han säker på att han skulle kunna identifera den person som attackerade honom den 12 juli – om han bara får möjlighet.

– Personen ser väldigt bekant ut. Lång, smal och mörk och han går tillväga på samma sätt. Jag hade definitivt kunnat känna igen honom, säger Per-Olle.

Svårt att lagföra dem

Maria Zander, kriminalinspektör i Helsingborg som arbetar mot ungdomsbrott berättar att ett flertal personer varit gripna i tre omgångar, misstänkta för halsbandsstölder i Helsingborg. Det är svårt att lagföra de här männen menar hon.

– Problem är att om de är under 18 på pappret så släpps de direkt. Tre helger i rad hade vi samma konstellation av personer som rånade folk. Det är helt sjukt egenligen, att de tillåts göra nya brott, säger Maria Zander.

För närvarande utreder Helsingborgspolisen tretton ärenden av brott begångna av samma gärningsmannakonstellation och ytterligare tre fall av stölder där personer som blivit bestulna och säger sig kunna känna igen sina rånare.

”Upp till honom själv att ta kontakt om han har fler uppgifter”

På frågan om varför Per-Olle Olssons förundersökning lades ner, trots att han säger till Aftonbladet att han kan identifiera den som stal hans guldkedja svarar hon:
– När vi pratade med honom sa han inte att han skulle kunna känna igen gärningsmannen. Signalementet han gav var också för otydligt. Det är många som ser utländska ut, är kring 180 centimeter långa och har mörkt hår.

Kan han ge ett tydligare signalement eller har andra uppgifter att lämna in är det upp till honom själv att ta kontakt med polisen menar kriminalinspektör Zander.

Personerna som polisen i Helsingborg har ögonen på figurerar även i utredningar i Halmstad, Örebro och Stockholm. Aftonbladet har tidigare berättat om de 200 gatubarn som lever på Stockholms gator. Stockholmspolisen försöker nu jobba med trygghetsfrågor samtidigt som man utreder de brott pojkarna begår och vad som kan ligga bakom dem, man misstänker att någon form av människohandel kan vara anledningen till att pojkarna begår brott.

– De är svåra att komma åt – de flyttar vidare när det börjar brännas. Det kan handla om personer som har tre olika identiteter och återkommer gång på gång. I vissa fall har personerna blivit åldersbedömda av Migrationsverket och då har vi större chans att lagföra dem, säger Maria Zander.

Följ ämnen i artikeln